Závacká (PD): Páni Fico, Richter, netrápte nezamestnaných viac

0
PRIAMA DEMOKRACIA (Autor: PRIAMA DEMOKRACIA)

Byť nezamestnaným je aj vylučením zo spoločenského života. Byť evidovaným na slovenských úradoch práce je skutočne ako trest boží.

Úrady práce, podobne ako iné štátne inštitúcie nie sú stavané na to, aby občanom pomáhali, ale aby ich bičovali  Najväčší bič, ktorí na nezamestnaných uplietol bol Ľudovít Kaník. Druhý najväčším bičovateľom ste Vy pán Richter. Myslíte si, že novelizáciou Zákona o službách zamestnanosti pomôžete nezamestnaným? Ešte viac ich budete bičovať. Už jeden bič ste zaviedli, keď si nezamestnaní musia svoju 60 eurovú almužnu odpracovať. Tento bičovací nástroj o 60 e pravdepodobne ste nezískal zo svojej hlavy, ale inšpiroval ste sa pánom Sulíkom. Teraz na príkaz pána Fica, chcete nezamestnaných ešte viac bičovať, keď sprísnite podmienky na evidenciu na úrade práce. Ľudia by sa aj hromadne zo zbytočných úradov aj odhlasili, keby neboli rukojemníkmi. Iba za evidovaných nezamestnaných platí štát zdravotné poistenie. Vyradením z úradu práce je vlastne nezamestnaný odsúdený na pomalú smrť. Lebo platiť mesačne vypalné 60 e si to nemôže dovoliť, ak si nezoženie prácu. Ak by si neplatil zdravotné, tak by ho v zdravotníctve odmieli ošetriť, a potom by mal na krku kata exekútora. Toto je pomalá smrť. Ale to ste nezaviedli Vy, ale pán Ľudovít Kaník, ktorý tak odsúdil vylučených nezamestnaných na trest smrti.

Miesto toho, aby ste nezamestnanosť skutočne riešili, tak odsudzujete ľudí na trest  smrti alebo na emigráciu do zahraničia. Ak človek nechce zomrieť, tak musí vycestovať za prácou do zahraničia, a pretrhnúť rodinné púta so svojimi manželmi, deťmi. Ľudia by na zbytočných úradoch sa nedali šikanovať, keby neboli rukojemníkmi zdravotného poistenia. Na trest smrti odsudzujete aj malých živnostníkov, ktorým drasticky zvyšujete odvody. Ničíte podnikateľské prostredie, aby tak ľudia boli závislí na dobrej vôle zamestnávateľov tipu Váhostav a firiem v priemyselných parkoch. Väčšinou priemyselné parky – autopriemysel svojich zamestnancov zdiera. Ak by ste Vy boli nezamestnaný, odmietol by ste nastúpiť do takej firmy, kde nemáte nárok na paragraf, pracujete nadčasy, kladú sa na Vás enormné pracovné výkony za nízku mzdu, ktorá neumožňuje ani základné prežitie. Po pár rokoch je progńoza, že si pokryvíte prsty, chrpticu a iné zdravotné problémy. Odmietol by ste takú prácu, úrad by Vás vyčiarkol, a potom z čoho by ste si platil zdravotné odvody?

Zákon o službách zamestnanosti je už aj tak dosť drastický. Aj samotné príspevky sú ako zmluva s diabľom. Ak si nezamestnaný chce zobrať podnikateľskú pôžičku, musí túto činnosť vykonávať tri roky. A dnes je podnikanie ako ruská ruleta alebo čierny Peter, neviete či Vás to zabije, alebo zotročí. Ak človek podniká sám, nemá za sebou niekoho z politického prostredia, tak sú to iba galeje.  Ak si živnostník vezme prispevok na vytvorenie pracovného miesta, tiež sú to galeje. Podnikateľská činnosť malého živnostníka je ešte viac turbulentnejšia ako občianska vojna. Živnostník nevie, či mu úrady nenapária pokutu za blbosť, alebo či mu jeho činnosť aj pôjde, alebo či zaplatí vysoké nájomné. Alebo či stačí platiť odvody a iné nezmysli. Veľkým firmám v priemyselných parkoch nie je problém prežiť – daňové prázdniny, nízke platy za enormný výkon. Veď to je ako v krajinách tretieho sveta. Tam chudákoch zdierajú veľké demokratické krajiny ako USA, VB, Nemecko. U nás je zdieračom štát.

Pán Richter, verte mi, že nezamestnaní vôbec nemajú chuť byť evidovaní na úrade práce, keby nehrozilo, že vyradením z evidencie ÚP budú odsúdení na trest smrti. Verte mi, že nezamestnaní, ak aj chvíľku chcú tam pobudnúť napr. vybrať podporu v nezamestnosti. Verte mi, že nezamestnaní by radšej mali dôstojnú prácu, ako vykonávali nútené práce za 60 e. Verte mi, že nezamestnaní nemajú chuť byť šikanovaní. Verte mi, že nezamestnaní nemajú chuť sa stretávať v priestoroch ÚP so skutočnými nemakančekami. Verte mi, že nezamestnaní nechcú byť dlho evidovaní, lebo chcú pracovať a prácu si aj skutočne hladajú. Veď bez práce by človek ani žiť nemohol.

Prečo bičovať nezamestnaných, ktorí za svoju nepriaznivú životnú situáciu ani nemôžu?

A nakoniec dodám, že práve sú to aj malí živnostníci, ktorí nemôžu prijímať ľudí na trvalý pracovný pomer, ale iba dohodu. Treba si posvietiť na štátne úrady a veľkých zamestnávateľov, ktorí skutočne porušujú zákonník práce. A nie byť nezamestnaných a malých živnostníkov.

Ak by pán Sulík ako premiér postavil vládu, tak by odňal invalidné a iné dôchodky poberateľom, zrušil by minimálnu mzdu. Vy zase katujete živnostníkov a nezamestnaných. So Slobodou a Solidaritou by ste si porozumeli. Lebo takto sa sociálna vláda nespráva. Nesiete názov v strane sociálny, ale fakticky ste ako neoliberálna SAS. 

- Reklama -