Vološinová (TIP): Rozumné riešenia pre školstvo

0
Zľava: Podpredsedovia strany TIP Martin Schwantzer, Ivana Augustinská, Jana Vološinová a predseda strany Tomáš Hudec (Autor: SITA)

Ako pedagogičku, ktorá vyučovala prevažne na školách v okrese Snina, ma teší, že v rámci kategórie základné školy v Prešovskom kraji sa v prvej pätici hodnotených nachádzajú hneď dve základné školy v okrese Snina. Je to pre mňa jasným signálom, že tento potenciál je nutné zužitkovať. V tomto smere musí byť vyjadrená plná podpora pedagógom, a to nielen na školách v Sninskom okrese, ale celoplošne na celom Slovensku. Kvalita danej školy priamo súvisí s kvalitou výučby, a to znamená, že výrazným spôsobom ju ovplyvňuje ľudský faktor – pedagóg. Tak ako aj v iných povolaniach, má v tomto prípade každý jeden pedagóg nárok v prvom rade slobodne vyjadriť svoje názory, v druhom rade byť adekvátne ohodnotený, v treťom rade na dostatočnú a kvalitnú výučbovú dokumentáciu a iné učebné pomôcky.

Hlavným problémom slovenského školstva nie je pedagóg, ale štát, ktorý neefektívnym spôsobom prerozdeľuje objemy peňazí určených pre tento odbor. Aj napriek mnohým apelom zostáva, či už finančný systém, systém odmeňovania a v konečnom dôsledku celkový stav financovania v slovenskom školstve, na mizernej úrovni. Jedným z rozumných riešení je zrušenie platového stropu pre pedagogických zamestnancov, ďalším zase systém priameho financovania bez účasti a možnosti samosprávy ovplyvniť výšku prerozdeľovaných peňazí. Domnievam sa, že výlučne rozumné riešenia prijaté na základe spoločného súhlasu všetkých zainteresovaných dokážu stabilizovať situáciu, a to nie je v slovenských pomeroch len prípad školstva.

Strana TIP prichádza s rozumným programom, ktorý svojimi bodmi ponúka rozumné riešenia. Tieto riešenia dokážu zlepšiť situáciu nielen v rezorte školstva, ale tiež napríklad v oblasti pôdohospodárstva, daňového zaťaženia, zdravotníctva. Som toho názoru, že len spoločnými silami dokážeme posunúť úroveň našej krajiny, krajiny v ktorej sme sa narodili a v ktorej žijeme.

- Reklama -