Vicepremiér Peter Pellegrini: Rada vlády pre digitalizáciu podporila riešenia pre automatizáciu 25 životných situácií na úradoch

0
Vicepremiér pre investície Peter Pellgrini (Autor: SITA)

Súčasťou schválených dokumentov je aj Detailný akčný plán informatizácie verejnej správy na roky 2017 až 2020, ktorý prioritizuje jednotlivé projekty z pohľadu využiteľnosti občanov a firiem.

Dokumenty pripravil ÚPVII v spolupráci s odbornou verejnosťou plne v súlade s princípmi transparentnosti, otvorenosti a hodnoty za peniaze. „Pripravili sme riešenia, ktoré môžu jednotlivé rezorty vziať a priamo použiť pri tvorbe svojich IT stratégií,“ vysvetlila generálna riaditeľka sekcie riadenia informatizácie Martina Slabejová.

Ide napríklad o automatické nastavenie životných situácií a implementačný prístup orientovaný na klienta, vyhľadávanie a navigáciu koncových používateľov služieb verejnej správy, ale aj verejne avizované možnosti realizácie platieb za služby VS, či rozvoj ultra rýchlej konektivity a ďalší rozvoj komunikačnej infraštruktúry v Slovenskej republike. „Koncepcia riadenia informatizácie verejnej správy zároveň dáva dôraz na doposiaľ zanedbávané oblasti  z rokov 2007-2013,  ako napríklad  manažment rizík alebo manažment prevádzky po skončení projektov,“ dodala Slabejová. 

V poňatí odbornej verejnosti ide o tri balíky riešení:

„Lepšie dáta“ a „Lepšie služby“ zamerané na zvyšovanie úžitkovej hodnoty služieb pre občanov a podnikateľov a zvyšovanie otvorenosti a dôveryhodnosti verejnej správy.

“Zdieľané služby (hybridného) vládneho cloudu” zamerané na zvyšovanie efektívnosti fungovania verejnej správy.

„Prierezové aktivity“ pre zabezpečenie lepšieho riadenia a realizácie cieľov informatizácie z pohľadu legislatívy, ochrany osobných údajov, informačnej a kybernetickej bezpečnosti, prístupu k službám eGovernmentu (vysokorýchlostný internet /dátová konektivita), digitálnej inklúzie, komunikácie.

Detailný prehľad schválených dokumentov uvádzame v prílohe.

Rada vlády Slovenskej republiky pre digitalizáciu verejnej správy a jednotný digitálny trh je poradný, koordinačný a iniciatívny orgán vlády Slovenskej republiky pre otázky týkajúce sa informatizácie, jednotného digitálneho trhu a digitalizácie verejnej správy orientovanej na poskytovanie elektronických služieb verejnej správy pre právnické osoby a fyzické osoby a elektronických systémov eGovernmentu, ako aj rozvoja ekonomického prostredia na Slovensku smerom k digitálnej ekonomike. V roku 2017 rokovala 4 krát a schválila 13 strategických dokumentov, ktoré rozpracovávajú Národnú koncepciu informatizáciu verejnej správy NKIVS.

Príloha:

Prehľad schválených dokumentov

  1. Detailný akčný plán informatizácie verejnej správy (2017 – 2020),

  2. Referenčná architektúra Informačného systému verejnej správy v cloude,

  3. Strategická priorita: Otvorené údaje

  4. Strategická priorita: Interakcia s verejnou správou, životné situácie a výber služby navigáciou,

  5. Strategická priorita: Rozvoj agendových informačných systémov a využívanie centrálnych spoločných blokov,

  6. Koncepcia riadenia informatizácie,

  7. Aktualizovaná metodika projektového riadenia

  8. Strategická priorita: Komunikačná infraštruktúra

- Reklama -