Vicepremiér Peter Pellegrini: Otcovia e-Governmentu Estónska a Veľkej Británie na Pellegriniho úrade

0
Vicepremiér pre investície Peter Pellgrini (Autor: SITA)

Dnes popoludní sa stretnú aj s podpredsedom vlády SR pre investície a informatizáciu Petrom Pellegrinim.

„Som rád, že sa darí napĺňať dohody z pracovnej cesty v Estónsku. Práve títo experti, ktorí sa podieľali na digitalizácii štátnej správy v Estónsku a Veľkej Británii, pomôžu Slovensku urýchliť zavádzanie elektronických služieb pre občanov ,“ uviedol vicepremiér Peter Pellegrini.

T. Kotka a L. Maxwell počas dvojdňovej návštevy odprezentujú konkrétne skúsenosti s informatizáciou a prediskutujú zámery pre Slovensko s odborníkmi z ÚPVII, Ministerstva vnútra SR, Národnej agentúry pre sieťové a elektronické služby, Finančnej správy SR, Ministerstva zdravotníctva SR a Ministerstva vnútra Českej republiky.

Taavi Kotka, obchodný viceprezident spoločnosti Plumbr, softvérový inžinier, bývalý CIO Estónska

T. Kotka, nar. 1979, je bývalý CIO (Chief Information Officer) Estónskej vlády. Viedol program e-bydlisko (e-residency). Bol generálnym riaditeľom spoločnosti Nortal (vtedy Webmedia), ktorá je jednou z najväčších softvérových firiem v pobaltskom regióne. V roku 2016 sa umiestnil na 12. mieste v rebríčku Thinkers 20:  The Brightest Business Minds in Northern Europe 2016 (20 mysliteľov: Najbystrejšie hlavy v severoeurópskom biznise 2016). V roku 2014 bol ocenený ako Európsky CIO roka za svoje globálne stratégie, implementované projekty, ich technické prevedenie a manažérske schopnosti. http://www.ictspring.com/. V roku 2011 sa stal estónskym podnikateľom roka podľa Ernst&Young.

Liam Maxwell, národný poradca pre technológie vlády Veľkej Británie

L. Maxwell (nar. 1968) je technologický výkonný manažér a štátny zamestnanec. Jeho úlohou je vytvárať v Británii podmienky, ktoré ju robia najlepším miestom pre firemné investície do technológií, a starať sa o to, aby štátna správa čo najlepšie využila nové technológie na efektívny e-Government. V rokoch 2012 – 2016 bol na pozícii CTO (Chief Technology Officer) v britskej vláde. So svojimi tímami vytvorili paletu projektov, ktoré počas 4-ročného obdobia pomohli štátu ušetriť 3,5 miliardy libier. Je hosťujúcim profesorom elektroniky a počítačovej vedy na Univerzity of Southampton. Má prax ako IT riaditeľ v spoločnostiach figurujúcich v indexoch Financial Times Stock Exchange a Fortune 500. Zaujíma sa o vzdelávanie a je zakladateľom strednej školy Holyport College.

- Reklama -