piatok, 29 marca, 2024
19 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom Verešová (OĽANO): Situácia so zdravotnými sestrami je alarmujúca

Verešová (OĽANO): Situácia so zdravotnými sestrami je alarmujúca

0
Anna Verešová (Autor: TASR)

Ministerstvo zdravotníctva v reakcii na túto informáciu tvrdí, že robí maximum pre zlepšenie podmienok sestier na Slovensku a že pripravuje zmeny v spolupráci so sestrami. To však nie je celá pravda. „Práve od zdravotných sestier viem, že návrh poslednej verzie zmien z dielne ministerstva neobsahuje sestrami predložené a žiadané kompetencie. V tejto poslednej verzii došlo k výrazným zmenám, čo v zásade zmenilo celú filozofiu kompetencií. Neexistuje ani prísľub úpravy miezd podľa vykonávaných činností, preto ministerstvo nemôže očakávať od sestier súhlas a teda ani navonok hovoriť, akoby došlo k dohode,“ hovorí A. Verešová.

Kritická situácia v našom zdravotníctve je výsledkom trestuhodného zanedbávania zo strany všetkých vlád. Zvlášť však vlád Róberta Fica, ktorý spravuje krajinu s krátkou prestávkou už skoro 10 rokov. Pracovať v slovenských nemocniciach nechce už nikto. Celkovo v našich nemocniciach dnes chýba asi 12 tisíc sestier! Zdravotné sestry, ktoré zostali pracovať na Slovensku, hovoria, že vydržia do dôchodku. Je to generácia žien vo veku 50 – 60 rokov. Mladšie sestry nie sú. Chýba celá generácia sestier. „Kde sú naše sestry? Mnohé pracujú v Rakúsku ako opatrovateľky za hrubý plat 800 až 1000 eur mesačne. Odhaduje sa, že zo 40 tisíc ľudí zo Slovenska, ktoré opatrujú starých ľudí v Rakúsku, je cca 9-10 tisíc vyštudovaných zdravotných sestier. Odišli pre nízke platy a zlé podmienky. Pri štrajku zamestnancov o vyššie platy vo Volkswagene sa premiér Fico pridal na stranu zamestnancov, keď však štrajkovali zdravotné sestry, k nim bol naopak drzý a dokonca ich ponižoval. Pri zdravotných sestrách totiž nejde o peniaze, ide „iba“ o život a zdravie obyčajných ľudí,“ poznamenala Verešová.

Slovenské zdravotníctvo má jednu z najhorších štatistík prežívania na choroby odvrátiteľné systémom zdravotnej starostlivosti. Keďže sa optimálna zdravotná starostlivosť nedostane všetkým, ktorí ju potrebujú, ročne na Slovensku zomrie zbytočne viac ako 11 tisíc ľudí. Podľa jednej z analýz u nás na liečiteľné ochorenie ročne zomrie o 3 tisíc ľudí viac ako v Česku. „Ak majú pacienti, či príbuzní podozrenie, že bola zanedbaná starostlivosť v nemocniciach, mali by si žiadať od riaditeľov nemocníc informáciu, koľko personálu bolo v tom čase na oddelení. V nemocniciach sa totiž nedodržiavajú ani len minimálne normatívy. Jedna sestra má v starostlivosti skoro 30 pacientov, podľa normatívu by to malo byť maximálne sedem,“ uzatvára poslankyňa za hnutie OĽANO Anna Verešová.

 

- Reklama -