Úrad podpredsedu vlády: Aj vďaka implementácii noriem sa neustále zlepšujeme

0
Ilustračné foto: Štátna vlajka SR a štátna vlajka ČR (Autor: SITA)

Norma ISO 9001 špecifikuje požiadavky na systém manažérstva kvality. Je využiteľná pre rôzne typy organizácií, bez ohľadu na ich veľkosť, zameranie, odvetvie, v ktorom pôsobia alebo lokalitu a podnikateľské prostredie. Pomáha zabezpečiť občanom získanie spoľahlivého a požadovaného kvalitného tovaru a služieb. Je to najrozšírenejší medzinárodne uznávaný certifikát, ktorým organizácia osvedčuje svoju schopnosť poskytovať služby a dodávať produkty na najvyššej úrovni. To je jedným zo zámerov UPVII.

Norma ISO 37001 je systém antikorupčného manažérstva. Určuje konkre´tne pozˇiadavky a usmernenia na vytvorenie, implementáciu, udržiavanie, preskúmanie a zlepšovanie systému protikorupčného manažérstva. Pomáha predchádzať, odhaľovať a reagovať na podplácanie a dodržiavať zákony proti korupcii. Jeho veľmi dôležitým prvkom je zavedenie efektívneho mechanizmu pre hodnotenie rizík úplatkárstva a implementácie týchto prvkov do organizácie úradu.

Cieľom národného projektu „Zavádzanie a podpora manažérstva kvality v organizáciách verejnej správy“ je prispieť k zvýšeniu efektivity, zlepšovaniu činností  poskytovaných služieb, k zabezpečeniu napĺňania požiadaviek občanov a kvality riadenia činností organizácií verejnej správy.

V súčasnosti na ÚPVII prebiehajú školenia implementačného tímu a vrcholového manažmentu, štúdium interných dokumentov a súvisiacej legislatívy, či spracovávanie podkladov pre analýzu súčasného stavu v organizácii a mnoho ďalších aktivít pre postupné zavedenie týchto noriem do každodennej praxe. V súčasnosti pracujeme na metodike riadenia projektov, ktorá bude mať výrazný vplyv na celkové zlepšenie a zefektívnenie riadenia a fungovania.

- Reklama -