Tulis (SNS): Slovensko v srdci Európy

0
Slovenská národná strana (Autor: SNS)

Súčasne vo svete platí, že takýmito centrami moci sú hlavné mestá jednotlivých krajín, ale zároveň treba dodať, že pri súčasnom vývoji sveta a pôsobeniu globalizácie takýmito centrálnymi útvarmi sa môžu stať plošne väčšie celky, alebo samotné štáty zoskupené v spoločenstvách národov ako je tomu v USA, ZSSR, či EÚ. Je len otázkou času a šikovnosti daného národa, ktorý žije v takto definovanom priestore, či vie tento dar náležite využiť vo svoj prospech a v prospech celku. Sama história nám ponúka nespočetné množstvo lokalít, ktoré tvorili strategické miesta, alebo územia spoločensko-ekonomických útvarov v danom čase. Tieto boli náležite využívané ako prístavy, cesty, mosty prípadne obchodné mestá, kde sa tvorila ekonomika a robila politika z čoho plynula následná prosperita.

Práve takýto dar dostalo do vienka Slovensko, že sa ocitlo geograficky v centre Európy. Naše územie je ideálnou tranzitnou krajinou sever – juh , či východ – západ. Máme výhodu v slovanskom pôvode, kde sa dorozumieme so slovansky hovoriacimi národmi a cez eurozónu sme spojovací element medzi svojráznym východom a multikultúrnym západom Európy. Nehovoriac o prírodných krásach Slovenska, či vzácnom nerastnom bohatstve v podobe pitnej vody, teplých a liečivých prameňoch alebo uránovej rudy. Navyše Slovensko ostáva baštou EÚ v udržiavaní a presadzovaní kresťanských hodnôt života za aktívnej účasti štátu, ktoré sú tak potrebné v dnešnej liberálnej Európe.

Na základe spomenutých faktov a iných predností slovenského národa, skúsme byť viac národovci, začnime systémovo rozvíjať, podporovať a budovať na tom čo sme dostali navyše, čo vlastníme a nedostatočne využívame zo svojich zdrojov. Nemôžeme od prírody očakávať milosti, našou úlohou je vziať si ich. A že je na Slovensku skutočne z čoho je zrejme každému, kto tu žije.

Stačí, ak sa prestaneme navzájom osočovať a vydierať, čím získame dostatok energie na tvorivú prácu, kde môžeme byť skutočne efektívny, každý vo svojom okolí v meste, či dedine. Verím, že aj na takýto prerod Slovensko má a vieme Európe, či svetu ponúknuť nové podnety a výzvy, ktorých nikdy nie je dosť. Úspešne sme zabojovali o najväčší počet vyrobených automobilov na obyvateľa vo svete, skúsme zabojovať o najväčšiu pridanú hodnotu na obyvateľa a to by už bola iná káva pre našu ekonomiku. Treba dodať, že je veľmi potrebné, aby sme sa navzájom podporovali a motivovali zároveň pre lepšiu budúcnosť, nakoľko každý proces je postupný a musí niekedy a niekde začať. A potom možno príde deň, kedy všetci budeme skutočne hrdí na seba a svoju vlasť v srdci Európy, bez ohľadu na to, čo kto vlastní alebo spravuje

(Autor je predseda OR SNS Bytča.)

- Reklama -