Trenčiansky samosprávny kraj: Už v novembri sa cyklisti prevezú po prvej časti 100 km projektu Vážskej cyklotrasy

0
Jaroslav Baška (Autor: www.vaszupan.sk)

Práce na výstavbe prvého úseku cyklotrasy, ktorý povedie od Hornej Stredy no Nového Mesta nad Váhom môžu začať. Trenčiansky župan Jaroslav Baška podpísal zmluvu o jeho výstavbe s realizátorom stavby, ktorým sa stala spoločnosť STRABAG, s. r. o. „Dnes sme prvýkrát v histórii Trenčianskeho samosprávneho kraja mohli podpísať realizačnú zmluvu na prvý úsek Vážskej cyklotrasy v dĺžke 13,4 km v hodnote  takmer 3,7 mil, eur. Tento úsek bude financovaný výlučne z rozpočtu TSK,“ informoval trenčiansky župan Jaroslav Baška s tým, že výstavba úseku začne už v týchto dňoch.

Spoločnosť STRABAG, s. r. o.,  bude od podpisu zmluvy zabezpečovať celú realizáciu stavby. „Zodpovedne sme sa pripravovali už pri podávaní ponuky, komunikovali sme s projektantom, dnes už máme za sebou prvú pracovnú poradu so zástupcami TSK a stavebného úradu. Po podpise zmluvy ihneď nastupujeme na vytýčenie stavby a podzemných sietí,“ uviedol konateľ spoločnosti STRABAG, s. r. o.,  Branislav Lukáč.

Reálne by si prvý úsek cyklisti mohli na vlastnej koži vyskúšať už v novembri tohto roku, kedže jeho výstavba by mala trvať približne 112 dní.

Ďalším z ôsmich úsekov Vážskej cyklotrasy, na ktorý je už vydané právoplatné územné rozhodnutie je úsek Púchov – Nosická priehrada. Pri hladkom priebehu súťaže na zhotoviteľa by tento úsek mal byť druhým v poradí, ktorý sa dočká výstavby. Do konca roka by k úsekom s platným územným rozhodnutím mali pribudnúť aj úseky Nové Mesto nad Váhom – Trenčín a Považská Bystrica – hranica so Žilinským samosprávnym krajom. Pri stavbe ďalších úsekov chce Trenčiansky samosprávny kraj využiť možnosť financovania z Integrovaného regionálneho operačného programu.

Vážska cyklomagistrála, ktorá bude mať dĺžku  približne 100 km, bude spájať Trenčiansky, Trnavský a Žilinský kraj. Pretínať by mala 34 katastrov miest a obcí na území Trenčianskeho samosprávneho kraja. Prevažná časť Vážskej cyklotrasy bude viesť po ochranných hrádzach starého koryta Váhu a vytvorí adekvátne podmienky pre bezpečnú cyklistiku. Zároveň rozšíri možnosti trávenia voľného času na dvoch kolesách. Okrem toho by Vážska cyklotrasa mala byť aj adekvátnou alternatívou na dopravu do práce, a to práve na bicykli.

Dokumenty

- Reklama -