Trenčiansky samosprávny kraj: Na Považí vyrástli farebné máje, symboly jari, prebúdzajúcej sa prírody, ale aj mladosti a hojnej úrody

0
Trenčín (Autor: e-slovensko.sk)

V Novom Meste nad Váhom stojí máj na hlavnom mestskom námestí od 30. 4. popoludnia. „Naše mesto dodržiava zvyky stavania mája, pretože má dlhodobú tradíciu, ktorá siaha až do antiky. Staroveké národy dávali pred prvým májom pred domy stromčeky na ochranu pred zlými duchmi a chorobami. Májová zeleň ako magický prostriedok vyjadrovala želanie poľnohospodárov, aby ich úroda bola dobrá a bohatá. V strednej Európe stavali máje ako prejav úcty pred kostoly, radnice a domy popredných mešťanov. Odtiaľ už nebolo ďaleko k myšlienke stavať máje aj pred domy obdivovaných dievčat. Máj sa tak stal symbolom vážneho záujmu o dievča. Stavanie májov, sprevádzané muzikou, tancom a spevom, sa rozšírilo po celom Slovensku a tieto milé tradície sa zachovali dodnes,“ povedal tesne pred vztýčením mája pred novomestskou radnicou primátor mesta.  Stužky na farebný mladý stromček okrem primátora Jozefa Trstenského priviazal aj premiér Slovenskej republiky (SR) Robert Fico a ruku k dielu pridal tiež minister financií SR Peter Kažimír. Spolu s trenčianskym županom Jaroslavom Baškom po ich boku stáli viacerí poslanci Národnej rady SR, ako aj Zastupiteľstva Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK). Stavanie mája a kultúrny program v srdci Nového Mesta nad Váhom prilákal stovky Novomešťanov.

Prvý májový deň však nesúvisí výlučne len s tým, že v mestách a obciach vyrastú ozdobené stromčeky. Od roku 1889 sa 1. máj oslavuje tiež ako Sviatok práce. Deje sa tak na počesť chicagských bojovníkov, ktorí sa demonštrovaním usilovali o 8-hodinový pracovný čas. V boji o tieto práva však 4 robotníci zahynuli a na ich počesť tak v Paríži tento deň vyhlásili ako oficiálny Sviatok práce. „Chcem preto poďakovať všetkým, ktorí chodia do práce, chodili do práce a dnes už sú na zaslúženom odpočinku, ako aj všetkým, ktorí by do práce radi chodili, no nedarí sa im nájsť takú prácu, ako by si želali,“ prihovoril sa ľuďom premiér SR Robert Fico, ktorý informoval napr. aj o zámere vlády SR zdvihnúť minimálnu mzdu, zvýšiť príspevky za prácu cez víkendy, vo sviatky či v noci, ako aj o zámere uznať mužom 10-dňovú dovolenku po narodení dieťaťa.

Európsky rozmer 1. mája pripomenul trenčiansky župan Jaroslav Baška. „Stavanie mája je dnes už prirodzene spojené s oslavami Sviatku práce, no už 13 rokov sa tiež viaže aj so vstupom SR do Európskej únie. Myslím si, že ide o veľmi dobrý príbeh pre Slovenskú republiku. Práve z financií z Európskej únie sa podarilo zrealizovať veľmi veľa pozitívnych vecí, vybudovať infraštruktúru, diaľnice, rýchlostné cesty, dobudovať námestia, zrekonštruovať školy, zariadenia sociálnych služieb a pod. Myslím si, že bez financií Európskej únie by sa nám to podarilo len veľmi ťažko,“ prezradil pod práve postaveným májom predseda TSK Jaroslav Baška.

V Kolačíne aj Beluši máje stavajú ručne

K stavaniu symbolu jari a bohatej úrody sa v mestskej časti Novej Dubnice s názvom Kolačín k zhromaždeniu pridal aj minister vnútra a podpredseda vlády SR Robert Kaliňák. „V tejto mestskej časti je už niekoľkoročnou tradíciou, že DHZ Kolačín stavia máj ručne,“ privítal hostí i verejnosť primátor Novej Dubnice Peter Marušinec. Máj vztýčili pri Kultúrnom dome, odkiaľ ich kroky viedli k otvoreniu multifunkčného ihriska. Mesto naň z programu Podpora a rozvoja športu Úradu vlády SR získalo dotáciu na pokrytie nákladov na jeho výstavbu vo výške 40 tis. €. Ihrisko je prvým verejným priestorom v mestskej časti Kolačín pre športové aktivity verejnosti, pričom je určené na hranie futbalu a volejbalu.

Novému športovisku sa však netešia len v Novej Dubnici, ale aj v najväčšej krajskej obci, v Beluši (okres Púchov). Na Základnej škole v Beluši vyrástla nová telocvičňa. Na rekonštrukciu a opravu športoviska prispela vláda SR 400 tis., zvyšok potrebných financií priložila ako obec, tak aj samotná Základná škola. Jej žiaci, kým bola telocvičňa zatvorená, museli športovať buď vonku alebo za zlého počasia v obecnom Kultúrnom dome. Telocvičňu ako jediné kryté športovisko v obci totiž kvôli havarijnému stavu zatvorili v apríli 2012. V roku 2015 začali prvé rekonštrukčné práce na telocvični, dnes sa v nej už aktívne športuje.

Novinkou v Beluši je okrem moderného krytého športoviska aj vztýčený máj, ktorý vlastnými rukami pred očami stoviek ľudí včera postavili mladí regrúti. Len o pár minút neskôr od postavenia mája odniesli vence prítomných štátnych predstaviteľov k pamätníku padlých v 1. a 2. svetovej vojne, aby si symbolickou poklonou uctili ich pamiatku a zároveň si pripomenuli 72. výročie oslobodenia obce.

- Reklama -