TIP: Baňa vo Veľkom Krtíši je preč, ostal však Banícky jarmok a spomienky

0
TIP (Autor: TIP)

Aj napriek tomu sa aj tento rok konal Banícky jarmok, na ktorý sme s členmi strany a aktivistami zavítali aj my. Spoločne sme si jarmok prešli a podarilo sa nám diskutovať hneď s niekoľkými ľuďmi, ktorí nás pristavili. Je pravda, že nik z nich, a ani z ich rodín, v bani nepracoval. Ale nič to nezmenilo na fakte, že sme sa dostali hlavne k téme nezamestnanosti. Tá sa v okrese drží tesne pod hranicou 20 %, čo je citeľné aj na kvalite života v regióne. Aby sme si vedeli utvoriť názor, pripájam pohľad na vývoj nezamestnanosti v okrese. Ide o okres, ktorému je potrebné venovať pozornosť tak ako ďalším šiestim v našom kraji a celkovo 24 okresom Slovenska, kde je miera evidovanej nezamestnanosti nad 15 %. Slovenský priemer je 11,5 % za júl 2015. Porovnávať to s Českou republikou s jej priemerom v danom mesiaci na úrovni 6,3 % nemá význam.

Ostáva nám vyhrnúť si rukávy, pozrieť sa detailne na rýchlostnú cestu R7 a jej plán. Pripraviť dôkladne plán rozvoja, a to nie len čiastkovými riešeniami v podobe dotácie na bývanie, aj keď tá určite pomôže. Ale z čoho budú ľudia platiť nájom, to už, žiaľ, dotácia nerieši. Uvedomme si ale príčinu potreby niečo dotovať. A tá je jasná. 25 rokov zatvárania očí nad úpadkom týchto regiónov a nekoncepčné riešenia rozvoja všetkého, čo sa nachádza na východ od Trnavy.

Podporiť začínajúcich farmárov štvorročnými daňovými prázdninami alebo reálne podporiť predaj z dvora zastavením potreby zriaďovania elektronických registračných pokladníc.

Prípadne vytvoriť štátne odbytové centrá pre malých farmárov, aby mohli formou komisionálneho predaja predávať svoje produkty. To sú cesty, ako oživiť juh Slovenska a vrátiť sa k pôvodnému zdroju obživy v tomto regióne. Prestaňme vymýšľať koleso, to už niekto vymyslel. Tak ho spoločne roztočme.

- Reklama -