Švejna (Most-Híd): Vláda sa úmyselne vyhýba diskusii na tému nižšia DPH na vybraté potraviny

0
Ivan Švejna, podpredseda Mosta-Híd (Autor: SITA)

Viacero problémov a ťažkostí podľa informácii poslanca Ivana Švejnu sprevádza prípravu avizovaného zákona na zníženie DPH pre niektoré potraviny. Tak závažná zmena zákona by mala prejsť dôkladným pripomienkovým konaním a aj parlamentným finančným výborom. „Mám obavu, že predložený návrh zákona bude nekvalitný, tak ako mnohé legislatívne návrhy Smeru v tomto volebnom období. Môže to mať vážne dopady na budúcoročný rozpočet,“ vyhlásil poslanec Švejna.

Smer podľa neho odmieta predstaviť svoj návrh, lebo sa obáva zásadných pripomienok zo strany dotknutých inštitúcii . Zároveň však poslanec verí, že vláda resp. ministerstvo financií tento návrh zákona pripraví v dostatočnom predstihu, aby sa nemusel prijímať v skrátenom legislatívnom konaní. „Most-Híd odmieta, aby sa o takýchto závažných zmenách nerokovalo v riadnom legislatívnom procese,“ uviedol Ivan Švejna.

Zámer vlády rozdeliť potraviny na dve kategórie nepovažuje Ivan Švejna za správny a ani dobre v praxi realizovateľný. „Návrh strany Most-Híd je preto plošné zníženie DPH na všetky potraviny. Zabránili by sme tak rôznym machináciám v účtovníctve a neuprednostňovali by sme len výrobcov niektorých druhov potravín,“ uviedol Ivan Švejna. Podľa neho je potrebné pristupovať k daňovej politike systematicky. „Jedným z hlavných bodov nášho programu Občianska vízia je aj daňová stabilita, ktorá pomôže rozvoju a predvídateľnosti podnikateľského prostredia,“ dodal na záver Ivan Švejna.

- Reklama -