Sulík (SaS): Slovensko sa dostalo na prvé miesto, čo sa týka miery zdanenia

0
Richard Sulík (Autor: SITA)

„Slovensko sa dostalo na prvé miesto v Európe aj v porovnaní s ďalšími svetovými krajinami, čo sa týka miery zdanenia. To znamená, najviac percent zo zisku ostalo slovenskému vlastníkovi nejakej právnickej osobe. Keď raz niekoho firma zarobila 100 tisíc eur, zaplatila daň 19 tisíc, už neplatila žiadnu ďalšiu daň. Zvyšných 81 tisíc mu zostalo ako čistý zisk. Ten bol majetkom majiteľa bez ohľadu na to, či peniaze reinvestoval alebo nie,“ hovorí dnes Richard Sulík.

Uvádza, že rok 2004 bol adaptačný, čiže nárast príjmov bol minimálny, ale už v roku 2005 vzrástol výnos daní právnických osôb o takmer 20 percent, čo sa opakovalo aj v roku 2006 a v roku 2007 stále to bolo vyše 16 percent. „Tieto obrovské nárasty výnosu daní z príjmov právnických osôb spôsobilo zníženie daní z príjmov právnických osôb z 24 na 19 percent, ale najmä zrušenie dane z dividend. Štát ťažil oveľa viac z toho, že znížil sadzby,“ vraví Sulík.

Bohužiaľ, toto sú súvislosti, ktoré podľa Sulíka socialistická vláda nechce pochopiť a tak Peter Kažimír predkladá stále nové záťaže. „Špeciálne pri dani z dividend treba povedať, že zaťaží výlučne domácich podnikateľov, keďže tí zahraniční sú chránení zmluvami o zamedzení dvojitého zdanenia. Zrušenie dane z dividend sa pre štátny rozpočet ukázalo ako mimoriadne prospešné. Dnes sa dá predpokladať, že jej opätovné zavedenie bude pre slovenskú ekonomiku neprospešné,“ upozorňuje Sulík.

Zavedenie dane z dividend poškodí bežných zamestnancov

Podotýka, že v koalícii je síce aj strana, ktorá si hovorí, že je pravicová, ale Béla Bugár zrejme nebude mať silu poukázať na tieto skutočnosti. „Ale veľmi ma prekvapuje Andrej Danko, ktorý v predvolebnom boji mnohokrát poukázal na to, že SNS chce zlepšiť podnikateľské prostredie. To, čo parlament schválil v prvom čítaní ho jednoznačne zhorší. Preto apelujem na Andreja Danka, predsedu strany SNS, aby si spomenul na svoje predvolebné sľuby a v druhom čítaní za daň z dividend nezahlasoval,“ povedal Sulík.

Podpredseda SaS Jozef Mihál upozornil, že zavedenie dane z dividend poškodí bežných zamestnancov. Nehovorme len o podnikateľoch. „Po novom, keď sa zamestnancovi vyplatí 100 eurová dividenda, bude platiť 19 až 25 percentnú daň z príjmu, nie 7 percent a bude z toho platiť kompletné zdravotné a sociálne odvody spolu so svojím zamestnávateľom. Čiže zo 100 eur mu až 65 eur odíde do rozpočtu finančnej správy,“ vysvetlil Mihál. Zároveň poukázal, že nie je dobre urobený technický prechod z platenia zdravotných odvodov na daň z príjmu.

V neposlednom rade treba povedať, že ak boli staré dividendy (do roku 2003) doteraz vyplatené, boli zdaňované sadzbou 19 percent, respektíve 25 percent pri vyšších sumách. „V zákone sa navrhuje, že aj tieto dividendy, ak neboli vyplatené, prechádzajú na 7 percentné zdanenie. Zamyslime sa nad tým, koho táto príjemná novinka postihne. Postihne napríklad mečiarovských privatizérov, ktorí majú fabriky a majetky a dividendy si doteraz nevyplatili z dôvodu vysokého daňového zaťaženia, tak teraz dostávajú akúsi daňovú amnestiu,“ uzavrel Mihál.

- Reklama -