Sulík (SaS): Rozsudok v prípade Duča môže byť testom fungovania slovenskej spravodlivosti

0
Richard Sulík (Autor: TASR)

V stredu sa na Špecializovanom trestnom súde uskutoční pojednávanie, na ktorom by mal byť vynesený rozsudok vo veci podnikateľa Štefana Duča, ktorý v minulosti podnikal aj s odsúdeným Mikulášom Varehom.

„Ešte v roku 2011 Európsky úrad pre boj proti podvodom OLAF vyšetroval jeho vinárske firmy a podľa jeho zistení Duč zneužil eurofondy a pripravil tak Slovenskú republiku a Európsku úniu o takmer 5,4 milióna eur. OLAF preto v roku 2012 vyčíslil škodu na 5,3 milióna eur a žiadal SR vymáhanie peňazí od Duča,“ uviedol predseda SaS Richard Sulík a na margo tohto prípadu doplnil: „Pokiaľ by bol Štefan Duč oslobodený spod obžaloby, predmetný prípad veľmi otvorene preukazuje, ako sa na Slovensku nakladá s eurofondami a ako tu funguje spravodlivosť. Nakoľko predpokladám, že Slovensko bude musieť vrátiť väčšinu eurofondov poskytnutých Dučovým spoločnostiam, budem naďalej žiadať príslušné orgány EÚ, ako aj národné orgány o to, aby sa predmetným prípadom zaoberali.“

V tomto prípade je zaujímavé, že následná opakovaná kontrola Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) z roku 2016 – prekvapivo – prišla k úplne iným záverom ako OLAF. „Duč mal namiesto 5,3 milióna eur vrátiť už len približne 8 000 eur a v júni tohto roka mu navyše PPA za dané projekty doplatila ešte ďalších 525 449,04 eur,“ poznamenal R. Sulík, ktorý už skôr odhalil možné prepojenie Duča na ľudí s významným politickým vplyvom (napríklad na poslanca Smeru Róberta Puciho), na okresnú prokuratúru či dokonca na NAKA.

Podľa lídra liberálov po obvinení Duča vznikli dlho trvajúce prieťahy na súdoch nezvyčajného charakteru, keď napríklad špeciálny prokurátor zvláštne presunul prípad okresnému prokurátorovi v inom košickom okrese. V právnej kvalifikácii už nefigurovalo poškodenie európskych spoločenstiev a skutok bol prekvalifikovaný na menej závažný podvod.

V súvislosti s týmto prípadom bol v minulosti v nadväznosti na uverejnenú video nahrávku Štefana Duča odvolaný bývalý výkonný riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry Ľubomír Partika.

- Reklama -