Suchánek (OĽaNO): Pro-Tender je veľmi dôležitým ramenom košickej zdravotníckej chobotnice

0
Alan Suchánek, poslanec NR SR (Autor: SITA)

Podľa poslanca za hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti Alana Suchánka je načase, aby sa skončila éra spoločnosti Pro-Tender v slovenskom zdravotníctve a aby štátne zdravotnícke zariadenia a inštitúcie zrušili mandátne zmluvy s touto firmou na organizáciu verejného obstarávania. K takémuto kroku vyzval Suchánek ministra zdravotníctva Druckera.

“Pro-Tender je veľmi dôležitým ramenom košickej zdravotníckej chobotnice a jednou z hlavných bŕzd riadneho a čestného verejného obstarávania v slovenskom zdravotníctve. Keď ostatní uchádzači vedia, že súťaž organizuje táto firma, chápu, že nemá zmysel sa hlásiť, pretože už je rozhodnuté,” tvrdí Alan Suchánek.

“Ak by Pro-Tender prestal robiť verejné obstarávania pre štátne zdravotnícke inštitúcie a iní dodávatelia by videli, že nové vedenie ministerstva má serióznu snahu o férovú súťaž, určite by sa zvýšil počet súťažiacich, čo by sa prejavilo aj na cenách. Treba tiež dodať, že firmu vlastní spolužiak Richarda Rašiho, poslanca Smeru a bývalého ministra zdravotníctva, ktorý sa nedávno prihováral aj za pokračovanie zmlúv tety Anky.”

Rada Protimonopolného úradu nedávno potvrdila rozhodnutie o karteli pri výstavbe urgentného príjmu v košickej Univerzitnej nemocnici L. Pasteura. Podľa hovorkyne úradu „podnikatelia Chemkostav, a. s., a PKB invest, s. r. o., podali cenovo zosúladené ponuky a podnikateľ Pro Tender s. r. o., zabezpečujúci služby súvisiace s predmetným verejným obstarávaním, k tejto koordinácií aktívne prispel.“ “Pro-Tender, poradca spojený so Smerom, organizuje verejné obstarávania pre mnohé štátne zdravotnícke zariadenia. Ale firma, ktorá prispieva k vytvoreniu kartelov, predsa nemá žiadne právo organizovať verejné obstarávania pre desiatku štátnych nemocníc a iných zdravotníckych zriadení. Považujem to za absurdné,” doplnil Suchánek.

Verejné obstarávanie sa najlepšie ovplyvňuje nastavovaním takých podmienok verejných súťaží, ktoré sú výhodné pre určitých dodávateľov, ktorí potom štátne peniaze nasmerujú do správnych vreciek. Podľa analýzy Trasparency International sa zdravotníckych tendrov na Slovensku v rokoch 2012 až 2014 vo vyše 63 percentách zúčastnil len jeden záujemca. V iných rezortoch sa priemerný počet predložených ponúk pohybuje okolo čísla 5, v zdravotníctve je to medzi 1,1 a 1,2. “Majstrom vo verejnom obstarávaní v slovenskom zdravotníctve je práve firma Pro-Tender. Ide o predražené nákupy, veľmi často iba s jedinou ponukou. Zástupcovia tejto firmy sedia často priamo vo výberových komisiách, aby si všetko ustrážili. V máji 2013 vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil tri osoby z machinácií pri verejnom obstarávaní. Jednou z nich bol práve Mgr. Peter Hložný, majiteľ a konateľ firmy Pro-Tender.”

Išlo o verejnú súťaž na výstavbu budovy urgentného príjmu Univerzitnej nemocnice LP v Košiciach za 26,9 milióna EUR bez DPH z eurofondov, ktorú v roku 2011 organizoval Pro-Tender. Polícia tvrdila, že súťaž bola len naoko. Dvaja účastníci tendra sa mali dohodnúť, že vyhrá jeden z nich. Víťaz tejto verejnej súťaže mal mať blízko k strane Smer – organizoval napr. VIP ples 2013, na ktorý pozýval hostí košický primátor Richard Raši.

K dispozícii boli aj policajné nahrávky telefonických hovorov, ktoré potvrdzovali podozrenie, že k machináciám pri verejnom obstarávaní naozaj prišlo. V júni 2014 však špeciálny prokurátor Dušan Kováčik trestné stíhanie zastavil (údajne nešlo otrestný čin). Aktivity súvisiace s podozrivým tendrom začal skúmať Protimonopolný úrad (PMÚ), ktorý v júli 2015 rozhodol, že dvaja účastníci tendra, PKB Invest a Chemkostav, sa dohodli, kto z nich vyhrá a Pro-Tender túto dohodu koordinoval. Za kartelovú dohodu pri výstavbe urgentného príjmu Univerzitnej nemocnice LP v Košiciach uložil PMÚ SR pokutu trom podnikateľom v celkovej sume 2,55 mil. eur.

Protimonopolný úrad rozhodol o karteli v auguste 2016. Prekážku pri získavaní nových zmlúv pre Pro-Tender to vraj ale nepredstavuje. Úrad pre verejné obstarávanie vysvetlil, že podľa zákona je „účasť na dohode obmedzujúcu súťaž“ dôvodom, pre ktorý sa firmy tri roky nesmú zúčastňovať verejných obstarávaní. Dohoda ale musí byť preukázaná „konečným rozhodnutím“, teda právoplatným rozsudkom súdu o zamietnutí žaloby proti rozhodnutiu PMÚ. Dnes je k dispozícii právoplatné rozhodnutie PMÚ. Pro-Tender podľa právneho zástupcu podá žalobu. “A súdne konanie bude trvať roky… A firma Rašiho spolužiaka môže ešte pár rokov bez obáv okrádať zdravotníctvo organizovaním ďalších zmanipulovaných tendrov,” doplnil A. Suchánek.

V praxi to znamená, že PRO-TENDER napriek kauzám a škandálom naďalej organizuje verejné obstarávania pre minimálne desiatku významných štátnych zdravotníckych zariadenia a inštitúcií. Má s nimi uzavreté mandátne zmluvy na organizovanie verejného obstarávania väčšinou na 12-24 mesiacov. Súhrnne ide o veľmi vysoké čiastky.

- Reklama -