Slovensko v EÚ roku 2016: Top úspechy v oblasti hospodárstva, sociálnych záležitostí, práva spoločností, vedy, výskumu a kultúry

0
Logo slovenského predsedníctva v Rade EÚ (Autor: SITA)

Vnútorný trh a priemysel

Rada pre konkurencieschopnosť 28. novembra s vysokou podporou členských štátov prijala všeobecné smerovanie k návrhu nariadenia o odstránení neoprávneného geografického blokovania, ktorý bráni zákazníkom v prístupe na webové sídlo v inom členskom štáte a v nákupe produktov a služieb z neho online. (tu)

Právo pre spoločnosti

Dosiahla sa konečná dohoda smernice o právach akcionárov, ktorá má priniesť zlepšenú transparentnosť pre investorov a posilniť zainteresovanie akcionárov v kótovaných spoločnostiach. (tu)

Vzdelávanie, mládež, šport

Slovenské predsedníctvo sa zameralo na podporu a rozvoj talentu s cieľom upriamiť pozornosť tvorcov politík na pridanú hodnotu rozvoja individuálneho talentu a potenciálu u všetkých mladých ľudí. V tejto súvislosti boli v oblasti mládeže schválené závery o podpore nových prístupov k práci s mládežou s cieľom odhaliť a rozvinúť potenciál mladých ľudí.

Športová diplomacia prvýkrát zakotvila ako téma v oblasti športu na európskej úrovni, a to aj vďaka prítomnosti a angažovanosti našich športovcov Danky Bartekovej a Mareka Tótha.

Veda, výskum, vesmír

V oblasti vedy na túto tému nadviazali závery na podporu začínajúcich výskumných pracovníkov, zvýšenie atraktívnosti vedeckej kariéry a podporu investovania do ľudského potenciálu vo výskume a vývoji. Úlohy veľvyslankyne pre mladých vedcov sa výborne zhostila naša vedkyňa Emília Petríková.

V oblasti vesmíru sa prijalo spoločné vyhlásenie o vízii a cieľoch pre budúcnosť vesmíru EÚ a ESA. Ide o významný krok v rámci štandardizácie nových vzťahov medzi Európskej Komisie a Európskej vesmírnej agentúry.

Zamestnanosť a sociálne veci

Slovenské predsedníctvo hladko dosiahlo všeobecné smerovanie ku smernici o ochrane pracovníkov pred účinkami karcinogénov alebo mutagénov pri práci, či zhodu pri revízie troch agentúr v oblasti vzdelávania, či ochrany pri práci, aby boli vybavené do nových podmienok. (tu)

V EÚ sa počas predsedníctva presadila i národná téma urýchlenia procesu integrácie Rómov.

Kultúra

Pripravila sa pôda pre rokovania s parlamentom v rozhodnutí o Európskom roku kultúrneho dedičstva 2018 a všeobecné smerovanie pri určení hlavných miest kultúry od roku 2020 do roku 2023.

Zdravotníctvo

Slovenské predsedníctvo presadilo tému nedostatku liekov, ktorý zostáva pálčivou otázkou v mnohých krajinách. Počas predsedníctva sa podarilo upozorniť predovšetkým na nedostatok liekov z dôvodu paralelného vývozu liekov. Ministri sa dohodli na potrebe dobrovoľnej spolupráce pri výmene informácií o nedostatkových liekoch alebo vo vyjednávaní cien liekov pri rešpektovaní národných kompetencií.

- Reklama -