Slovenská národná strana nepodporí predčasné zrušenie ochrannej lehoty na predaj pôdy, na ktorú tlačí Brusel

0
Slovenská národná strana (Autor: SNS)

Navrhované zrušenie ochrannej lehoty môže spôsobiť predaj pôdy zahraničným špekulantom. SNS pritom v spolupráci s ministerstvom pôdohospodárstva pripravuje ešte účinnejšie mechanizmu ochrany slovenskej pôdy pred vykupovaním zahraničných korporácií. Novela Ústavy SR ide teraz v marci do finále, ak prejde druhým a tretím čítaním, budeme vedieť ešte účinnejšie ochrániť našu slovenskú pôdu.

Poslanci SNS Andrej Danko, Eva Antošová, Jaroslav Paška a Tibor Bernaťák už v decembri 2016 predložili návrh novely Ústavy SR, ktorej ustanovenia majú definitívne zabrániť v súčasnosti prebiehajúcemu rabovaniu pôdneho fondu Slovenskej republiky, cez deravú legislatívu rezortu.
S podporou 112 hlasov a takmer všetkých poslaneckých klubov, prešiel návrh tejto novely v januári 2017 do druhého čítania.

Zmena neprichádza „len tak“, predchádzalo jej mnoho rokovaní s odborníkmi. Slovenská národná strana absolútne chápe tlak odbornej verejnosti, zástupcov Poľnohospodárskej a potravinovej komory, tlak mimovládnych aktivistov, a tiež roľníkov, potravinárov, ktorí sa obracajú aj na nás a našich poslancov Národnej rady SR.

Tlak Bruselu na Ministerstva pôdohospodárstva SR je však silný. Zaväzuje rezort, aby urýchlene pripravili ucelený komplex zákonných opatrení, ktoré môžu ešte pred prijatou novelou o ochrane pôdy, spôsobiť rozsiahle skupovanie poľnohospodárskej pôdy zahraničnými investormi, nielen od fyzických osôb, ale aj od právnických osôb, čo môže spôsobiť neregulované nadobúdanie obchodných podielov držiacich vlastnícke práva k našej poľnohospodárskej pôde.

Preto je Slovenská národná strana odhodlaná postaviť sa diktátu Bruselu v tejto otázke.

SNS si uvedomuje, že pôda je našim národným bohatstvom, je nenahraditeľná, nedá sa vyrobiť. V živote človeka má pôda, podobne ako voda nenahraditeľný význam. Pôda vždy slúžila nielen na obživu človeka, ale je súčasťou nášho životného prostredia a popritom samozrejme dáva prácu našim roľníkom, poľnohospodárom a v konečnom dôsledku aj potravinárom.

- Reklama -