SaS politikom Smeru: Ak nemáte riešenie, aspoň neklamte

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Predseda vlády Robert Fico najprv podcenil rozmer problému s utečencami a ich prirovnávaním k teroristom a parazitom vyvolal u obyvateľstva krajne negatívne nálady. Ich dôsledkom je aj referendum v Gabčíkove. Keď však bol na úrovni Európskej únie konfrontovaný s požiadavkou na pomoc, voľky-nevoľky ustúpil,“ uvádza sa v stanovisku predstaviteľov strany Sloboda a Solidarita.

Zatiaľ čo Robert Fico stále opakuje, že je proti povinným kvótam, reálny problém je už niekde inde. „Extrémisti, ktorí miesto pokoja len prahnú po násilí a ktorí predstavujú pre obyvateľstvo obdobné nebezpečenstvo ako džihádisti, sa hlásia čoraz hlasnejšie o slovo. Zmobilizovaná občianska spoločnosť apeluje na solidaritu a humanizmus. Ale je tu aj veľká časť občanov, ktorí len pasívne v strachu a obavách sledujú, čo sa deje. A namiesto rozumných slov počúvajú od predstaviteľov Smeru hrubé zavádzanie a skresľovanie reality, akého sa dopúšťa aj poslankyňa Smeru Renáta Zmajkovičová,“ píšu liberáli.

Podľa Zmajkovičovej „provizórne a nelegálne osídľovanie nášho územia považujeme za neprípustné“. „Žiadame poslankyňu Smeru, aby poskytla verejnosti jeden príklad nelegálneho osídľovania Slovenska zo strany utečencov. Ak ho nemá, nech radšej mlčí. Strana SaS hľadá civilizované riešenie na medzinárodnej úrovni, ako aj domácej pôde, zohľadňujúce záujmy všetkých strán a rešpektujúce medzinárodné dohovory,“dodávajú predstavitelia strany.

Sme presvedčení, že vytvorenie záchytných táborov pre utečencov na prenajatých územiach mimo Európskej únie znamená záchranu ľudských životov, eliminovanie prevádzačských mafií, ktoré parazitujú na tragédiách ľudí a zrýchlenie azylového konania. „Ale zároveň aj vylúčenie z neho tých, ktorí prichádzajú do Európskej únie s rôznymi pohnútkami, pričom nespĺňajú kritériá utečenca podľa medzinárodných noriem. Podotýkame, že o tejto možnosti sa v Európskej únii hovorí čoraz častejšie,“ hovoria v SaS.

Aby sme ako krajina naplnili naše záväzky v oblasti solidarity a mali svoj podiel na riešení akútnej humanitárnej krízy, a zároveň nezvyšovali napätie medzi ľuďmi, strana SaS prišla s návrhom ubytovať utečencov vo vhodných uprázdnených vojenských objektoch, ktoré spĺňajú hygienické, zdravotné a bezpečnostné požiadavky. „Zároveň žiadame vládu Roberta Fica a predstaviteľov strany Smer-SD, aby prestali strašiť ľudí a prispeli do utečeneckej témy vecnými argumentmi a riešeniami,“konšatatujú liberáli s tým, že ak vládni predstavitelia budú pokračovať v súčasnej rétorike, volebná kampaň sa zvrhne na orgie xenofóbie a nenávisti, z ktorej Slovensko vyjde opäť raz hlboko rozdelené. „Na to, aby sa tu oplatilo žiť, podnikať a pracovať, môžeme potom zase zabudnúť,“ uzatvárajú.

Richard Sulík, predseda SaS
Jana Kiššová, podpredseníčka SaS
Ľubomír Galko, podpredseda SaS
Jozef Mihál, podpredseda SaS

- Reklama -