SaS policajtom a prokurátorom: Nenechajte sa zaťahovať do predvolebného boja

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

Za situácie zjavnej závislosti orgánov činných v trestnom konaní na vládnucej politickej sile musí každý demokrat spozornieť, ak Národná kriminálna agentúra na základe anonymného podania vykoná policajnú raziu v sídle rodinnej firmy opozičného politika, počas ktorej jej zabaví technické zariadenia s citlivými obchodnými dátami. 

Strana SaS uznáva, že orgány činné v trestnom konaní sú povinné zaoberať sa aj anonymnými podaniami, ale nie každé anonymné podanie je legitímnym zdrojom na uskutočnenie razie, na zasahovanie do súkromného vlastníctva a súkromia osôb. V opačnom prípade by sme sa ocitli v policajnom štáte, v ktorom vládne neskrývaná svojvôľa a teror.

Strana SaS má vážne pochybnosti o tom, či podanie voči spoločnosti Regionpress a následná komunikácia medzi policajnými orgánmi a zástupcami firmy poskytli relevantné dôvody na to, aby sa vykonaná policajná akcia dala pokladať za primeranú. Zastávame názor, že ak sa nepotvrdia podozrenia z krátenia dane v spravodlivom trestnom procese, v danom spoločensko-politickom kontexte považujeme situáciu okolo Regionpressu za ďalšie zneužitie polície v politickom zápase, za poľutovaniahodný pokus o kompromitáciu opozičného politika, za zastrašovanie všetkých, ktorí aktívne oponujú vláde Roberta Fica vrátane našej strany.

Vyzývame policajných šéfov v Prezídiu PZ i ministra vnútra Roberta Kaliňáka, aby sa prestali tváriť, že ide o bežnú, priam rutinnú záležitosť a poskytli verejnosti v zmysle Trestného poriadku o prípade nevyhnutné informácie. Zároveň sa obraciame na policajtov i prokurátorov, aby sa nenechali zaťahovať do predvolebného politického boja medzi vládnucou stranou Smer a jej početnými oponentmi.

Richard Sulík, predseda SaS

Ľubomír Galko, podpredseda SaS

Jana Kiššová, podpredsedníčka SaS

Jozef Mihál, podpredseda SaS

- Reklama -