piatok, 29 marca, 2024
7.1 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom SaS a OĽANO spolu do komunálnych volieb. Pozývajú aj ostatných

SaS a OĽANO spolu do komunálnych volieb. Pozývajú aj ostatných

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

Podľa predsedu hnutia OĽANO Igora Matoviča ľudia vo voľbách do vyšších územných celkov ukázali, že „od nás očakávajú nielen slobodu, ale aj zodpovednosť voči krajine, ktorú nám zverili na jej spravovanie. V komunálnych voľbách si spomedzi seba ľudia volia doslova ľudí z vedľajšej ulice. Väčšinu z týchto ľudí osobne poznajú a skratky parlamentných strán za menami kandidátov znamenajú v tomto prípade menej ako v parlamentných voľbách. Napriek tomu sme sa rozhodli, že chceme pomôcť ľuďom, ktorí chcú byť aktívni pri spravovaní svojej obce alebo mesta,“ vyjadril sa líder obyčajných s tým, že opozičná spolupráca by mala nasledovať v prezidentských a aj v parlamentných voľbách. Igor Matovič sa vyjadril, že zodpovednosť za výber kandidáta v Bratislave má OĽANO a SaS bude tohto kandidáta rešpektovať.

„Opozícia opätovne ukazuje, že vie spolupracovať,“ uviedol líder SaS Richard Sulík a pokračoval: „Postupujeme presne rovnako ako pri župných voľbách – najskôr dve opozičné strany podpisujeme základnú dohodu a následne prizývame všetky demokratické strany, najmä opozičné, aby sa pridali, aby sme v slovenských mestách a obciach stavali spoločné kandidátky. Ako u nás už je zvykom, vylučujeme zo spolupráce strany Smer a stranu pána Kotlebu. Túto požiadavku budeme mať aj na partnerov. Kto chce spolupracovať s nami, nebude spolupracovať so Smerom alebo Kotlebom.“ Dobré výsledky a spolupráca v regionálnych voľbách by mali viesť k dobrému výsledku v najbližších parlamentných voľbách. „Výsledok má byť, že takto najneskôr o dva roky preberieme zodpovednosť za spravovanie našej krajiny,“ doplnil R. Sulík.

Poslankyňa za OĽANO Veronika Remišová je presvedčená o tom, že Slovensko môže byť úspešné len vtedy, ak bude krajinou angažovaných ľudí. „Ja tých angažovaných ľudí vidím, keď chodím do regiónov. Sú to ľudia, ktorí časť svojho života a času venujú práci pre svoju dedinu alebo mesto, často za symbolickú odmenu,“ povedala V. Remišová s tým, že OĽANO bude takýmto ľuďom dávať priestor a povzbudzovať ich v rozhodnutí kandidovať.

Podpredseda SaS Ľubomír Galko hovoril o poctivej a dôkladnej príprave dokumentu, ktorý sa tvoril na niekoľkých rokovaniach. „Dobré zmluvy robia dobrých priateľov.“

Podľa podpredsedu SaS už dnes majú s jadrom koalície záujem spolupracovať aj ďalšie politické strany. „Už ma kontaktujú. Verím, že výsledkom bude čo najviac širokých koalícií v čo najväčšom počte miest a obcí,“ verí Ľ. Galko.

 

- Reklama -