SaS a OĽANO-NOVA zvažujú účastňovať na grémiách, ktorými si koalícia iba vytvára alibi

0
Podpredseda SaS Ľubomír Galko, predseda SaS Richard Sulík, líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič a Daniel Lipšic z OĽaNO-NOVA (Autor: TASR)

„Na dnešnom grémiu nebol predseda parlamentu ani ako ústavný činiteľ, ani ako právnik schopný vyvrátiť pochybnosti a pádne argumenty opozície, a preto sa uchýlil k prízemným osobným útokom voči viacerým opozičným členom grémia. Z tohto dôvodu sa predstavitelia strany SaS a hnutia OĽANO-NOVA rozhodli, že zvážia ďalšiu účasť na takýchto grémiách,“ tvrdí predseda poslaneckého klubu hnutia OĽANO-NOVA Richard Vašečka.

Návrh novely rokovacieho poriadku je nástrojom predsedu parlamentu Danka ako účinne prekryť skutočné problémy tejto krajiny, predovšetkým korupciu, kauzu Bašternák a ako zastrašiť a perzekvovať tých nepohodlných poslancov, ktorí o tom otvorene rozprávajú aj na pôde parlamentu.

„A v neposlednom rade je to pokus Danka zmeniť politický systém v tejto krajine, pretože novelou zákona dáva nepomerne väčšie kompetencie a právomoci členom vlády v porovnaní s poslancami, a to na pôde zákonodarného zboru,“ tvrdí predsedníčka poslaneckého klubu strany SaS Natália Blahová.

Po dnešnom grémiu je jasné, že nás – zástupcov najsilnejších opozičných strán – využívajú len ako štatistov pre vytvorenie si vlastného alibi. „Grémium vôbec nebolo o argumentoch pre a proti prijatiu návrhu novely rokovacieho poriadku. Bolo o ujasnení si silnej pozície vládnej koalície, ktorá má dostatok hlasov, aby si napriek protestom a argumentom opozície presadila vlastnú novelu rokovacieho poriadku,“ doplnila podpredsedníčka Národnej rady SR Lucia Ďuriš Nicholsonová.

- Reklama -