SaS a OĽANO-NOVA: Pre kauzu Špirko chceme mimoriadny výbor a podávame trestné oznámenie

0
Podpredseda SaS Ľubomír Galko, predseda SaS Richard Sulík, líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič a Daniel Lipšic z OĽaNO-NOVA (Autor: TASR)

„Zatiaľ čo zúri kauza Bašternák, tak on naďalej robí to, čo doteraz. Stavia niekoľko objektov bez stavebných povolení, t. j. protizákonne. Minister vnútra Robert Kaliňák bloguje o tom, že všetko je v poriadku a že mu na nič neprišli. Bodaj by mu aj prišli, keď táto beztrestnosť súvisí s tým, čo sa deje s prokurátorom špeciálnej prokuratúry Vasiľom Špirkom, ktorý vyšetroval Roberta Kaliňáka a ktoré bolo zablokované. Napriek tomu, že Špirka zbavili obvinení, má slučku na krku a kedykoľvek mu ju môže vyšetrovateľ NAKA zatiahnuť,“ uviedol na tlačovej besede Jozef Rajtár.

Dodal, že špeciálny prokurátor Dušan Kováčik potvrdil, že všetky materiály, ktoré mal prokurátor Vasiľ Špirko, sa stále nachádzajú zaistené na NAKA a proces ich odblokovania nebude ľahký. „Polícia nemôže a nesmie pod akoukoľvek zámienkou blokovať vyšetrovanie obzvlášť závažných trestných činov. Takéto konanie je protizákonné, preto pripravujeme trestné oznámenie pre marenie vyšetrovania Roberta Kaliňáka,“ povedal Rajtár.

Podľa Daniela Lipšica sa rozhodnutím prokurátorky generálnej prokuratúry potvrdilo, že obvinenie voči prokurátorovi Vasiľovi Špirkovi bolo nezákonné a účelové. „V tejto situácii je ešte ťažšie udržateľná pozícia ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ktorého podriadený orgán NAKA vznesie obvinenie voči prokurátorovi, ktorý vyšetruje jeho potenciálnu trestnú činnosť a ktoré je rozhodnutím prokurátorky generálnej prokuratúry označené za nezákonné. Čo ešte viac chceme? Aký väčší konflikt záujmov, keď minister vnútra sa snaží zo svojej kauzy dostať prokurátora, ktorý ide po veci? Aký väčší konflikt je predstaviteľný, aby vládna koalícia prestala držať Kaliňáka vo funkcii?“, pýta sa Lipšic.

Domnieva sa, že kľúčové pre rozhodnutie generálnej prokuratúry bolo to, že uznesenie o obvinení Špirka bolo zverejnené a prečítala si ho väčšina
prokurátorov. „Ak by generálna prokuratúra sťažnosť prokurátora Špirku zamietla, aj v očiach svojich podriadených by sa veľmi deklasovala a bol by to začiatok rozkladu prokuratúry ako inštitúcie. V tejto situácii barikádovať ministra vnútra je na úrovni absurdity,“ tvrdí Lipšic.

Dodal, že opozícia bude iniciovať parlamentný ústavnoprávny výbor ku kauze prokurátora Špirka. „Chceme na tento výbor predvolať ministra vnútra Kaliňáka, lebo jeho podriadený útvar nezákonne obvinil prokurátora Špirka. Bol by som veľmi rád, keď by v takej závažnej veci, ktorá podľa môjho názoru ohrozuje právny štát, poslanci za vládnu koalíciu mali toľko odvahy alebo čestnosti, aby umožnili priebeh výboru. V pondelok zozbierame podpisy a odovzdáme návrh na zvolanie takéhoto výboru,“ oznámil Lipšic.

Zároveň opozícia pripravuje trestné oznámenie, v tomto okamihu na neznámeho páchateľa, ktorý ale známy je. „Je to (ne)známy vyšetrovateľ, ktorý vzniesol obvinenie voči prokurátorovi Vasiľovi Špirkovi. Jeho meno nebolo zverejnené, ale predpokladám, že známe je a podáme trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu zneužitia právomoci verejného činiteľa,“ uzavrel Lipšic.

- Reklama -