SaS: Zvolávame mimoriadny výbor kvôli kauze Gorila

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

“Napriek tomu, že slušní a poctiví vyšetrovatelia sa snažili kauzu vyšetriť, museli byť odídení. Naopak – dnes sú stíhaní a perzekvovaní Daniel Lipšic, ktorí sa o vznik vyšetrovacieho tímu kauzy Gorila zaslúžil, a ďalší opoziční predstavitelia,” tvrdí predseda poslaneckého klubu OĽANO-NOVA Richard Vašečka.

Súdy potvrdili, že spis Gorila je pravý. Policajti v uzneseniach o zastavení vyšetrovania konštatujú, že existujú určité indície, ktoré potvrdzujú, že mohli byť korumpovaní viacerí poslanci. Podľa Vašečku napriek tomu špeciálny prokurátor vyšetrovanie blokuje a k ničomu sme preto ani po štyroch rokoch nedospeli. “Premiér Fico, ktorý popíjal colu v byte na Vazovovej, dodnes nebol v tejto veci ani len vypočutý. Gorila je tá najhoršia éra slovenskej politiky, symbol tej najväčšej korupcie, ktorá ovladá strany, ktoré tvoria vládnu koalíciu. Smer sa vyskytuje v spise najčastejšie a samotný premiér Fico je jediný z aktívnych politikov, ktorý sa v spise spomína ako dohadoval obchody so šéfom Penty. SBS Dynasty je zase bezpečnostná služba známa zo Gorily, ktorej prepojenia siahajú k predsedovi NR SR a šéfovi SNS Andrejovi Dankovi. Oskár Világi, mecenáš strany Most- Híd, sa vyskytuje v Gorile samozrejme taktiež. A o prepojeniach posledného koaličného partnera Radoslava Procházku, ktorý je za dohodnutie koalície za odmenu poslaný do Luxemburgu, s finančnou skupinou Penta už viac ani netreba hovoriť. Ak sa OĽANO-NOVA a SaS dostanú k moci, tento stav napravíme, Gorilu vyšetríme a páchateľov potrestáme. Práve toho sa koalícia obáva a preto zneužíva políciu na kriminalizáciu opozície.“

Vašečka poznamenal, že opoziční poslanci nevylučujú ani konanie výboru vo vyhradenom režime. “To by mohlo zabrániť koaličným poslancom v ich bežných výhovorkách, že o niektorých veciach nemôžeme hovoriť, lebo je to súčasť spisu.”

Vyšetrovateľ sa nedočkal poďakovania ani ocenenia

Podľa Ľubomíra Galka je vyšetrovateľ Gajdoš policajtom, ktorý 17 rokov verne slúžil Slovensku v štátnej službe. Napokon sa však rozhodol odísť do civilu. “Jeho hlavnou pohnútkou je to, že už nedokázal čeliť polenám, ktoré mu boli hádzané pri vyšetrovaní najväčšieho škandálu – Gorila, od dozorujúceho prokurátora, v tomto prípade špeciálneho prokuratúra Kováčika. Za všetko hovorí informácia o tom, že Gajdošovi bolo bránené vypočuť v prípade Gorila kľúčového svedka – ex príslušníka SIS a korunného svedka Holúbeka.”

Vyšetrovateľ sa nedočkal od svojho najvyššieho policajného nadriadeného Tibora Gašpara poďakovania ani ocenenia jeho práce. “Dočkal sa špiny, obviňovania z úteku pred zodpovednosťou a okydávania. Dočkal sa tejto nechutnosti od toho istého policajného prezidenta, ktorý druhým dychom dodal, že vyšetrovací tím mal dostatočnú personálnu i materiálnu podporu a členovia tímu boli niekoľkokrát odmenení finančne – 23 odmien udelil minister, 285 odmien udelili nadriadení, dvakrát došlo k mimoriadnemu povýšeniu. Ak teda mali také slabé výsledky, za čo potom dostávali odmeny – dokonca viac ako 300-krát?” zdôraznil Ľ. Galko. “A keďže v sebe tí, čo by to mali spraviť, nemajú ani len kúsok slušnosti, spravím to teraz za nich a pánovi Gajdošovi verejne ďakujem: Za všetko, čo pre Slovensko a bezpečnosť jeho občanov počas tých 17 rokov vykonal.”

Galko zároveň povzbudil všetkých slušných a čestných policajtov, aby nerezignovali a vytrvali. “Ani Robert Kaliňák ani Tibor Gašpar a ani Dušan Kováčik tam nebudú večne a raz aj v polícii a aj na špeciálnej prokuratúre svitne na lepšie časy.”

- Reklama -