SaS: Zrušenie tendra na Atlas infraštruktúry vítame – podmienečne

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

Podľa ministra dopravy Romana Brecelyho projektu nepredchádzala detailne spracovaná analýza so všetkými dopadmi, preto sa ho rozhodol vrátiť do analytickej fázy.

„Ministrove slová berieme ako záväzok, že tentoraz analytici odvedú profesionálnu prácu v súlade s konceptom Hodnoty za peniaze. Súčasťou posudzovania by však mala byť aj nami vznesená výhrada, že zavádzaniu Atlasu infraštruktúry ako aj Informačnému systému stavebníctva musí predchádzať úprava stavebného zákona. A nie naopak,“ povedal poslanec NR SR a tímlíder SaS pre dopravu Miroslav Ivan a dodal, že podstatnú časť informácii o jestvujúcich rozvodoch a sieťach majú súkromné subjekty, preto ich práva a povinnosti, ako aj práva miest a obcí pri tvorbe atlasu musia byť v zákone jasne upravené.

Minister Brecely verí, že reštart tohto projektu, ako zrušenie tendra nazval, prinesie nižšie náklady a väčší prínos pre občanov. Okrem týchto očakávaní by sa podľa nášho názoru mali  naplniť predovšetkým požiadavky na transparentnú verejnú súťaž, v ktorej sa bude uchádzať o túto zákazku niekoľko navzájom nezávislých subjektov a nielen dvaja, ako to bolo v prípade víťazstva Slovak Telekomu.

„Od ministra dopravy očakávame, že tak ako Atlas infraštruktúry, zruší aj tender na Informačný systém stavebníctva a že všetky ďalšie projekty rezortu dopravy vrátane obchvatov a tunelov, ktoré vyvolávajú pochybnosti v odbornej i širokej verejnosti, budú podrobené dôkladným analytickým procedúram a ich výsledky budú aj zverejnené,“ povedal poslanec NR SR a tímlíder SaS pre štíhly štát Jozef Rajtár. 

- Reklama -