piatok, 29 marca, 2024
7.2 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom SaS: Žiadame ministra Kažimíra, aby stopol daň z poistenia

SaS: Žiadame ministra Kažimíra, aby stopol daň z poistenia

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Daň z poistenia zasiahne najmä mladé rodiny s hypotékami a ľudí s nízkymi príjmami,“ uviedol poslanec NR SR a tímlíder SaS pre verejné financie Eugen Jurzyca a pokračoval: „Je pomýlený argument zo strany ministra Kažimíra, že takáto daň existuje v členských štátoch Európskej únie. Podstatné je to, aké je celkové daňové a odvodové zaťaženie našich občanov, aká je úroveň jeho príjmov a podiel verejných príjmov na celkovom hrubom domácom produkte, ktorý rastie. V roku 2010 bol na Slovensku podiel verejných príjmov na HDP necelých 35 percent a v roku 2015 už takmer 43 percent.“

Strana SaS už dnes považuje daňové a odvodové záťaže obyvateľstva za vysoké. Priemerne zarábajúci človek na daniach z príjmu a odvodoch odvedie štátu takmer polovicu svojho platu. „Ak k tomu prirátame ďalšie povinné poplatky, ako je povinné zmluvné poistenie osobného auta, diaľničná známka, koncesionársky poplatok a na záver do jeho spotrebných výdavkov zahrnieme DPH a spotrebné dane, získame komplexný obraz o skutočnej daňovej záťaži našich občanov. A tá je podľa nášho názoru vysoká. Avšak v porovnaní s tým, akú nízku kvalitu služieb občania od štátu dostávajú, je to doslova alarmujúce,“ tvrdí podpredsedníčka SaS a tímlíderka strany pre podnikateľské prostredie Jana Kiššová.

Ficova vláda podľa liberálov nemá žiadny reformný plán na zlepšenie služieb verejného sektora pri obhájiteľných nákladoch. „Minister financií Kažimír sa preto doteraz nedosiahnuteľnú métu verejných financií, ktorou je vyrovnaný štátny rozpočet, snaží dosiahnuť drakonickými daňami. Treba mu v tom všetkými legálnymi prostriedkami zabrániť,“ dodal Eugen Jurzyca.

 

- Reklama -