SaS: Za situáciu v ÚPN nesie zodpovednosť Smer-SD

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

Za základnú príčinu sporov medzi predsedom a členmi správnej rady ÚPN považujú liberáli ich názorovú a hodnotovú nekompatibilitu.

„Ako je známe, súčasná správna rada ÚPN bola sformovaná za vlády Roberta Fica. A rovnako sú známe sympatie Smeru-SD, s akými pristupuje k režimu, ktorý tu vládol medzi rokmi 1948 a 1989. Súčasťou pamäti národa však nie sú len ideológia a zločiny, ktoré boli spáchané na území Slovenska počas vojnového slovenského štátu, ale minimálne v rovnakej miere aj zločiny komunizmu,“ uviedol predseda SaS Richard Sulík a doplnil, že vzhľadom k nepomerne dlhšiemu obdobiu vlády komunistickej strany ide o historicky mimoriadne bohatú látku, ktorá stále nie je historikmi dostatočne preskúmaná.

Prítomnosťou strany Kotleba-ĽSNS v parlamente sa dnes médiá i politici sústredia predovšetkým na boj s extrémizmom, ktorý nachádza svoje ideové vzory vo fašizme a nacionalizme. Ale pre demokraciu a slobodu existuje rovnako nebezpečný ideologický prúd, a tým je extrémna ľavica, komunizmus. Pritom myšlienky krajnej ľavice sú stále prítomné aj na súčasnej politickej scéne, akurát v menej koncentrovanej podobe.

Preto má podľa liberálov skúmanie zločinov komunizmu a ich ideologického pozadia pre našu spoločnosť stále obrovský význam. SaS má vážne obavy, že navrhované zmeny v ÚPN v tomto smere nebudú znamenať žiadny progres, skôr naopak.

- Reklama -