SaS: Vyzývame špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, aby odstúpil z funkcie

0
Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik (Autor: TASR)

„Takéto konanie nemôžeme tolerovať. Neprichádza do úvahy, aby špeciálny prokurátor zo 61 prípadov podal 0 obžalôb. Dušan Kováčik dozoroval napríklad kauzu Bašternák, ktorú si sám pridelil napriek tomu, že nie je odborník na ekonomiku a predčasne tento prípad zamietol. Takýto človek je hanbou celého právneho systému a mal by okamžite odstúpiť. Sám tak určite neurobí, preto ho vyzývame, aby sa vzdal funkcie,“ uviedol predseda SaS Richard Sulík.

Podľa podpredsedu SaS a poslanca NR SR Ľubomíra Galka Dušan Kováčik svojim konaním priviedol do dokonalosti výroky ministra vnútra Roberta Kaliňáka, podľa ktorého korupcia u politikov a vysokých štátnych funkcionárov u nás nie je možné postihovať, lebo vraj neexistuje.

„Pripomínam, že Dušan Kováčik dozoroval a nevidel dôvod vyšetrovať ani kauzu ´hlas podobný Ficovi´, čierne sponzorské peniaze a zmluvy s oligarchami pre stranu Smer-SD, tunelovanie Vojenskej spravodajskej služby, financovanie SDKÚ-DS, zastavenie stíhania pri okradnutí hokejistu Miroslava Šatana a mnohé ďalšie,“ povedal Galko a zdôraznil, že špeciálneho prokurátora už viackrát kritizoval aj generálny prokurátor Jaromír Čižnár.

„Dušan Kováčik je voľbou politickej garnitúry, ktorá vsadila na kšefty, oligarchiu, trestnoprávnu imunitu. Apelujeme aj na generálneho prokurátora, aby sa pripojil k výzve na odchod Dušana Kováčika z funkcie. Toto nie je vec koalície či opozície. Ide o štátny záujem a záujem všetkých nás, ktorí chceme, aby korupcia bola spravodlivo postihovaná. S týmto špeciálnym prokurátorom to evidentne nie je možné,“ dodal Galko.

Poslanec NR SR za SaS a tímlíder strany pre spravodlivosť Alojz Baránik apeloval na generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, aby ako jediný priamy nadriadený Dušana Kováčika inicioval voči nemu disciplinárne konanie, tak, aby sa zistilo, či obrana, ktorú používa špeciálny prokurátor je oprávnená. Zároveň dodal, že po odchode Dušana Kováčika z funkcie špeciálneho prokurátora bude dôležité zamyslieť sa, aké legislatívne opatrenia treba urobiť, aby sa situácia už neopakovala.

- Reklama -