SaS: Vyzývame ministra Plavčana, aby za nezaplatenie prístupu do vedeckých databáz vyvodil zodpovednosť

0
Peter Plavčan (Autor: TASR)

„To, že Centrum vedecko-technických informácií neuhradilo vydavateľstvu Elsevier dlh za minulý rok je daň za zanedbávanie rezortu školstva a za nečinnosť ministerstva, “ hovorí poslanec NR SR za SaS a tímlíder strany pre školstvo Branislav Gröhling.

Vyjadrenia ministra školstva Petra Plavčana sú veľmi opatrné. „Nie sú to vyhlásenia lídra kľúčového rezortu, ktorý chce konať, ale skôr vyjadrenia človeka, ktorý sa obáva riskovať. Pritom kvalita školstva má a bude mať zásadný vplyv na kvalitu života na Slovensku,“ podotýka poslanec.

Zároveň upozorňuje na blog, v ktorom sa minister Plavčan vyjadril, že úspech aj neúspech reformy bude patriť celej spoločnosti. „V decembri pre TASR zasa povedal, že za reformu nedáva žiadne záruky a ani nemôže nič garantovať. Ak minister nie je zodpovedný za úspech vlastnej reformy, kto iný za ňu potom zodpovedá?,“ pýta sa Gröhling.

Ministerstvo školstva i Centrum vedecko-technických informácií v minulom roku vedeli, že potrebujú vyriešiť problém s predplatným do databázy Elsevier. Svojou nečinnosťou znemožnili vedcom robiť si svoju prácu. „Teraz, keď je požiar na streche, ide sa situácia rýchlo riešiť. Akurát, že opäť nepoznáme presný termín tohto riešenia. Dôrazne vyzývame ministra školstva Petra Plavčana, aby voči zodpovedným pracovníkom vyvodil zodpovednosť,“ uzavrel Gröhling.

- Reklama -