SaS: Vyzývame R. Kaliňáka, aby si prestal strieľať z občanov

0
Minister vnútra SR Robert Kaliňák (Autor: TASR)

„Občania sa dočkali akého-takého riešenia až po tom, ako sme veľmi hlasno poukázali na problém. Aj to sa najprv snažili ignorovať a neskôr zosmiešňovať, a to dosť nechutným a neprofesionálnym spôsobom,“ povedala podpredsedníčka strany a tímlíderka SaS pre podnikateľské prostredie Jana Kiššová.

Podľa SaS prehliadanie nefunkčnosti a prelomiteľnosti elektronického podpisu môže viesť až k stratám majetku, pretože sa ním môžu podpisovať dôležité transakcie.Ľudia by podľa liberálov mali zvýšiť opatrnosť pri používaní elektronického podpisu aj pri ostatných úkonoch, nielen pri službách e-Governmentu, ktorý už je pozastavený.

„Minister vnútra vyzval k prelomeniu jeho podpisu, aby tím zľahčil situáciu. Pravdepodobne dobre vedel, že tento podpis najprv musí použiť, aby bolo čo prelomiť. Ak to nevedel, svedčí to o jeho nedostatočnej kompetentnosti. Bežných ľudí až tak nezaujíma heknutie ministrovho podpisu, ale v prvom rade im záleží na bezpečnosti svojho vlastného podpisu,“ upozornil Jozef Rajtár, poslanec NR SR za SaS a tímlíder strany pre štíhly štát.

Poslanec Rajtár vyzýva ministra vnútra Kaliňáka, aby si prestal strieľať z občanov Slovenska a vystavovať ich zneužitiu ich osobných údajov.

„Z opozície nech si pokojne robí žarty, my sme na to už zvyknutí a vieme, že tým len zakrýva realitu. Ale občania si toto nezaslúžia. Chcú mať systém, za aký si platia a na aký majú nárok,“ povedal Rajtár.

Podľa podpredsedníčky SaS Jany Kiššovej štátna moc by mala prestať celú digitalizáciu a s tým spojené IT systémy brať len ako vlastný biznis, ale aj ako službu občanom. „Dnes už nežijeme dobu, keď sa štátna správa môže tváriť, aké zložité je zaviesť do prevádzky nejaký systém, napríklad systém elektronických schránok. Dnes už nikoho nepresvedčia, že je normálne, ak takýto systém ešte mesiace, dokonca roky po zavedení nefunguje, resp. funguje s problémami a je ohrozená bezpečnosť. Dnes už sú v komerčnej sfére takmer v každej firme zavedené zložitosťou porovnateľné informačné systémy, ktoré normálne fungujú a často za ďaleko nižšie sumy,“ uzavrela J. Kiššová.

- Reklama -