SaS: Voľby riaditeľov škôl majú byť odpolitizované

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„V súčasnom stave môže prísť k odmietnutiu riaditeľa z politických dôvodov, či dokonca k politickým nomináciám na post riaditeľa školy. Také niečo nie je v súlade s demokratickými princípmi. Považujem to za výsledok politického lobbingu miest a obcí,“ odôvodňuje návrh poslanec NR SR za SaS Peter Osuský, ktorý sa o odpolitizovanie volieb riaditeľa usiloval v parlamente už pred rokom.

Ondrej Dostál (OKS), ktorý bol v marci 2015 jedným z iniciátorov Hromadnej pripomienky proti okliešteniu školskej samosprávy, prirovnáva obmedzenie školských samospráv ku krokom z tretej vlády Vladimíra Mečiara.  „V tom čase rady škôl prišli o možnosť rozhodovať o vymenovaní či odvolaní riaditeľa. Dnes je situácia de facto rovnaká,“ upozorňuje Dostál.

Podľa poslanca NR SR za SaS a tímlídra strany pre školstvo Branislava Gröhlinga je apolitickosť škôl kľúčová. „Zákon to dnes nerešpektuje. Apolitickosť škôl je hodnota, ktorú by mali zastávať všetci politici, bez ohľadu na stranícku príslušnosť. V Nemecku garantuje nezávislosť školstva ústava a v Rakúsku ústavný zákon. U nás takéto niečo nie je,“ dodáva Gröhling.

Novelu z dielne SaS odobruje aj Branislav Gigač, líder organizácie ŠTUDENT – Aliancia stredoškolákov. „Vážime si, že strana SaS takto podporuje jednu z našich štyroch požiadaviek, ktoré sa zaviazala plniť a pod ktoré sa podpísalo 30-tisíc stredoškolákov,“ uvádza. 

V marci 2015 proti zmene zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve vystúpila skupina predstaviteľov mimovládnych organizácií zaoberajúcich sa školstvom a vzdelávaním, pedagógov a poslancov mestských a obecných zastupiteľstiev. Ich hromadnú pripomienku vtedy podpísalo vyše 1800 ľudí.

- Reklama -