SaS: Vláda neplní svoje programové vyhlásenie v oblasti školstva, tvrdí B. Gröhling

0
Branislav Gröhling (SaS) (Autor: archív B.G.)

Podľa poslanca SaS Branislava Gröhlinga vláda neplní programové vyhlásenie hneď v niekoľkých bodoch. „Nerealizujú sa žiadne zásadné zmeny v systéme školstva. Vláda podľa svojho programu mala návrh školskej reformy sformulovať do konca roku 2016 v Národnom programe rozvoja výchovy a vzdelávania. Nič také sa nestalo,“ povedal tímlíder SaS pre školstvo Gröhling a pripomenul, že víziu expertov, ktorí pripravili dokument „Učiace sa Slovensko“, označila nová ministerka školstva Martina Lubyová za nerealizovateľnú v danej podobe.

Vláda vo svojom programovom vyhlásení uviedla, že je „rozhodnutá spojiť realizáciu zásadných vnútorných zmien s pravidelným medziročným zvyšovaním verejných zdrojov do výchovy a vzdelávania tak, aby celkový objem zvýšenia za volebné obdobie dosiahol 2 miliardy eur a aby úroveň verejných zdrojov, vkladaná ročne do školstva, na konci volebného obdobia v roku 2020 bola porovnateľná s priemerom krajín EÚ.“ Poslanec Gröhling v tejto súvislosti upozorňuje, že zásadné zmeny v školstve sú v nedohľadne. Preto vláda na základe vlastnej reformnej neschopnosti nemôže v školstve plniť ani svoj finančný záväzok.

„Ďalším príkladom je veda, ktorej vláda venuje v programe celú kapitolu. Programové vyhlásenie síce obsahuje vzletné proklamácie o podpore výskumu a inovácií, ale skutočný výsledok je obrovský škandál okolo rozkrádania eurofondov, ktorý vyvrcholil výmenou ministrov a, žiaľ, aj zavrhnutím plánovanej reformy,“ hovorí B. Gröhling, ktorý označil za do očí bijúce porušenie vlastného programového vyhlásenia rozhodnutie predsedu vlády Roberta Fica nezvýšiť platy učiteľom aj od januára 2018, lebo sa odmietli vzdať svojho ústavného práva na štrajk. Vláda sa zaviazala, že platy odborných zamestnancov v školstve sa zvýšia 1. 9. 2016 a následne počínajúc dňom 1. 1. 2018 sa zvýšia každoročne o 6 %, „za predpokladu realizácie zásadných vnútorných zmien v systéme výchovy a vzdelávania.“

Podľa poslanca SaS Gröhlinga je vrcholne nespravodlivé, keď učitelia majú doplácať na to, že vláda žiadne zásadné zmeny v školstve nerealizovala. Strana SaS preto vyzýva vládu Roberta Fica, aby od 1. januára zvýšila platy učiteľom o to isté percento ako ostatným zamestnancom verejného a štátneho sektora.

- Reklama -