SaS: V župných voľbách ide o veľa, chceme ich férový priebeh

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

Martin Klus poprosil všetkých predsedov okrskových volebných komisií aj ich členov, „aby umožnili občanom, ktorí o to prejavia záujem, zúčastniť sa na procese prepočítavania hlasov a prípadne aj ako patrola v bezprostrednom okolí volebných miestností, v ktorom sa môžu odohrávať rôzne podozrivé aktivity.“

Druhá prosba SaS súvisí s kandidátmi, ktorí sa vzdali účasti na voľbách, niektorí v prospech iných kandidátov – tento prípad sa týka aj Martina Klusa, ktorý v boji proti extrémizmu podporil najsilnejšieho demokratického kandidáta.

Doposiaľ boli občania zvyknutí na to, že kandidát, ktorý sa dostatočne včas vzdal, jednoducho nebol na volebnom lístku uvedený. Zmenou volebného zákona v roku 2014 sa však táto prax skončila, keďže podľa § 141 ods. 4 zákona č. 180/2014 Z .z. o podmienkach volebného práva kandidáti, ktorí sa vzdali po zaregistrovaní, zostávajú so svojimi údajmi na hlasovacom lístku. Pri prideľovaní mandátov sa na nich neprihliada. Voliči sa tak môžu mylne domnievať, že si to možno kandidáti rozmysleli, keď sú na volebnom lístku uvedení. Takýto hlas je však hlasom neplatným.

Podľa Klusa je o to dôležitejšie upriamiť na tento fakt pozornosť voličov, konkrétne dostatočne viditeľnou informáciou o vzdaní sa jednotlivých kandidátov. „Do všetkých okrskových volebných komisií bol zaslaný metodický pokyn, aby informácia o vzdaní sa kandidátov bola umiestnená nielen pri vstupe do voličskej miestnosti, ale aj za samotnou volebnou plentou, teda priamo pred očami voličov, ktorí hlasujú. Mám to potvrdené zo Štátnej volebnej komisie, ale aj z Odboru volieb, referenda a politických strán sekcie verejnej správy ministerstva vnútra,“ uviedol Martin Klus.

Podľa Ľubomíra Galka história ukázala, že regionálne voľby nie sú vždy fér. „Dochádza k manipuláciám s volebnými lístkami, ako aj k nakupovaniu hlasov, špeciálne z rómskych osád. Preto je nevyhnutné, aby kompetentné orgány takémuto konaniu zabraňovali, aby v týchto skutočnostiach účinne konali.“

Podpredseda SaS opakovanie vyzval voličov zúčastniť sa na voľbách, keďže jednak VÚC majú svoj konkrétny obsah a ovplyvnia náš každodenný život, ale majú aj symbolický význam – v polovici volebného obdobia dať najavo súčasnej vláde, ktorá bola kreovaná na primitívnej zrade voličov, či sme s jej prácou spokojní.

„My v strane SaS si želáme férové voľby, ak sa pri násilnom presadení si jednokolovej voľby súčasnou korupčnou koalíciou dá vôbec o férovosti ešte hovoriť. V každom prípade, všetci by sme sa mali pričiniť aspoň o férový priebeh volieb,“ dodal Ľubomír Galko.

- Reklama -