SaS: Tvrdenia predsedu súdu Lindtnera poburujú, ministerka Žitňanská by mala konať

0
Ministerka spravodlivosti za Most-Híd Lucia Žitňanská (Autor: SITA)

Predseda súdu Lindtner podľa liberálov popiera význam rozhodnutia NR SR ako ústavodarcu a Ústavného súdu SR, keď pripravuje verejnosť na to, že únoscovia Michala Kováča mladšieho nebudú potrestaní – s odôvodnením, že takéto súdne konanie môže byť v rozpore s právom na spravodlivý proces a európskymi normami.

„Nemôžeme sa zbaviť dojmu, že predseda okresného súdu Lindtner ako nadriadený sudcu, ktorý bude vo veci konať, v rozhovore pre Denník SME prejudikuje rozhodnutie súdu. Pobúrilo nás jeho tvrdenie, že na okresnom súde majú ‚desiatky až stovky omnoho závažnejších vecí‘, ako je zavlečenie syna slovenského prezidenta Michala Kováča do zahraničia,“ vyhlásil poslanec NR SR za SaS tímlíder strany pre spravodlivosť Alojz Baránik.

SaS žiada sudcu a predsedu okresného súdu Lindtnera, aby zverejnil kritériá, ktorými meria závažnosť trestných vecí, lebo v tejto podobe jeho výrok pokladáme za zľahčovanie až pohŕdanie spravodlivosťou.

„Žiadame ministerku spravodlivosti Luciu Žitňanskú, ako aj príslušné orgány súdnictva, aby sa tvrdeniami predsedu súdu Davida Lindtnera zaoberali a v prípade podozrenia z porušenia zákona voči nemu konali,“ uviedol predseda SaS Richard Sulík.

- Reklama -