SaS: Tunely okolo Ružomberka by nemali byť tunelmi do verejných financií

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Národná diaľničná spoločnosť i ministerstvo dopravy mali ešte za prvej vlády Roberta Fica k dispozícii dosť stanovísk a analýz, aby dokázali situáciu kvalifikovane posúdiť. Namiesto toho radšej verejnosti sľubovali šibeničné termíny diaľničného prepojenia Košíc s Bratislavou a následne svoje sľuby chronicky porušovali,“ uvádza v stanovisku poslanec NR SR za SaS a tímlíder strany pre dopravu Miroslav Ivan. 

Aj staronové tunelové riešenie by podľa diaľničnej spoločnosti znamenalo ďalší odklad termínu kompletného diaľničného prepojenia západu Slovenska s východom. Takže všetci, ktorí uprednostňujú ekologické riešenie, sú takto postavení do opozície voči tým, ktorí chcú jazdiť po kompletnej diaľnici čo najskôr.

„Je to nespravodlivé. Strana SaS v tejto súvislosti žiada ministerstvo dopravy a Národnú diaľničnú spoločnosť, aby inkriminovaný diaľničný úsek pri Ružomberku posúdila nielen z hľadiska dopadov na životné prostredie, ale aj z hľadiska projektu hodnoty za peniaze. Rovnako žiadame ministerstvo o aktívny vstup do optimálneho nastavenia výberových kritérií pre zhotoviteľa, aby boli pri razení tunelov používané najekonomickejšie moderné technológie razenia a skúseností z iných krajín,“ dodáva Ivan. 

Pripomína, že diaľnica musí byť prienikom optimálnych riešení pre dopravu, prírodu, životné prostredie, ale aj rozumných ekonomických nákladov. „Aby sa tunelové riešenie v tretej Ficovej vláde nepresadilo len preto, že bude ďalším koaličným tunelom do verejných financií,“ uzatvára Ivan.

- Reklama -