SaS: Tripartita stratila pôvodný zmysel, presadzujeme aj vznik alternatívnych odborov

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Má to hlbšie príčiny. Premiér Robert Fico nie je schopný urobiť na prvý pohľad celkom jednoduchú vec: odvolať ministra vnútra Roberta Kaliňáka z funkcie. Premiérova nemohúcnosť podľa nášho názoru spočíva v tom, že je súčasťou kriminálneho prostredia na najvyššej úrovni, ktoré dlhé roky deformuje morálne zdravie spoločnosti, podporuje extrémizmus a oligarchizuje reálnu moc v štáte,“ povedal predseda SaS Richard Sulík.

Premiér Fico podľa liberálov potrebuje temnú stranu svojho života prekrývať sociálnymi balíčkami, zabalenými do mediálnych kampaní. Platí tu priama úmernosť: čím väčšie verejné pohoršenie vyvoláva, tým väčší populizmus ponúka v sociálnej politike.

„Fico dopredu avizuje vývoj minimálnej mzdy, hoci tá by mala vzísť v prvom rade z dohody odborov a zamestnávateľov. Je to jasný dôkaz, že tripartitu v skutočnosti ovláda Smer-SD v koalícii s jemu lojálnou Konfederáciou odborových zborov SR. Na záujmy firiem, živnostníkov sa nehľadí,“ tvrdia predstavitelia SaS.

Strana SaS považuje vzťah medzi súčasnou vládou a KOZ SR za nezdravý. Tento vzťah poškodzuje slovenskú ekonomiku a občanov. Brzdí výkonnosť firiem, rast životnej úrovne a robí Slovensko zraniteľnejším v obdobiach hospodárskych kríz. Jedna z prvých vecí, ktorú strana SaS urobí, keď bude súčasťou budúcej vlády, bude návrat tripartity k jej pôvodnému zmyslu. K oživeniu normálneho sociálneho dialógu by dopomohol aj vznik alternatívnych odborov.

- Reklama -