SaS: Tímlíderkou SaS pre pôdohospodárstvo J. Halgašová, expertom strany na potravinárstvo M. Žiak

0
predseda vlády SR a predseda SMER-SD Robert Fico počas tlačovej konferencie po skončení koaličnej rady (Autor: TASR)

Predseda liberálov Richard Sulík na tlačovej besede uviedol, že SaS je a vždy bola strana odborníkov. „Ako rastieme, rastú na nás odborné nároky ešte viac. Potrebujeme mať pokryté všetky oblasti, aby keď príde čas a staneme sa súčasťou vlády, mohli sme hneď od začiatku začať riešiť problémy, nakopené v mnohých prípadoch aj za desaťročia,“ povedal R. Sulík.

Sulík pripomenul, že za uplynulých 28 rokov sa poľnohospodárstvo a potravinárstvo dostalo do kritického stavu. „Každoročne je viac poľnohospodárskych surovín, ktoré vyvážame a zvyšuje sa množstvo dovezených potravín. Suroviny teda vyvážame a poskytujeme zamestnanie a mzdy ľuďom v zahraničí a naopak, dovážame produkty s pridanou hodnotou. V potravinárstve a poľnohospodárstve navyše ubúda zamestnancov. Pomer hrubej produkcie potravín k HDP je tretí najnižší, pomer pridanej hodnoty k HDP tretí najnižší v EÚ,“ poznamenal R. Sulík.

Tímlíderka SaS pre pôdohospodárstvo Jarmila Halgašová predstavila tri priority SaS pre oblasť pôdohospodárstva a potravinárstva. Sú to sebestačnosť, transparentnosť a konkurencieschopnosť.

„Sebestačnosť zabezpečíme tak, že zaradíme potravinárstvo a poľnohospodárstvo medzi priority vlády, národné hospodárstvo by nemalo byť postavené len na jednom pilieri. Financovanie z eurofondov, ale aj prostredníctvom štátnej pomoci, musí byť transparentné. Je potrebné znižovať podnikateľom administratívnu záťaž pri získavaní finančných prostriedkov. Zvýšenie konkurencieschopnosti slovenského potravinárstva možno dosiahnuť spoluprácou s vybranými rezortami, najmä hospodárstva, financií a školstva. Treba odstraňovať nadprácu pri preberaní európskych zákonov, keďže naše kritériá a povinnosti sú často prísnejšie ako tie z EÚ, a to vytvára ďalšie prekážky pre podnikateľov,“ vymenovala J. Halgašová svoje priority.

Podľa Miroslava Žiaka je kľúčovým problémom, ktorý riešia potravinári, najmä narastajúce legislatívne zaťaženie. „Príliš veľa zákonov a byrokracie bráni rozvoju tejto oblasti na Slovensku. Napríklad spomeniem nový zákon o odpadoch z dielne ministerstva životného prostredia, ktorý zvýšil náklady výrobcov na recykláciu odpadov z obalov z 5 miliónov eur ročne na 35 – 40 miliónov eur.“ Žiak spomenul aj legislatívnu záťaž prevádzok verejného stravovania. „V súčasnosti finišujeme s hygienickou príručkou, ktorá zásadným spôsobom zjednoduší produkciu a činnosti vykonávajúce v týchto zariadeniach,“ povedal M. Žiak a dodal, že túto príručku chce SaS poskytnúť všetkým prevádzkovateľom bezplatne – tak, aby ju mohli priamo aplikovať v praxi.

- Reklama -