streda, 24 apríla, 2024
6.4 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom SaS: Súkromný prepravca by mal dostať šancu zabojovať o vlakové spoje všade

SaS: Súkromný prepravca by mal dostať šancu zabojovať o vlakové spoje všade

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Súkromník by mal mať možnosť zapojiť sa do súťaží všade, nie iba na linkách, ktorých sa chce Železničná spoločnosť Slovenska (ZSSK) zbaviť,“ uviedol poslanec NR SR a tímlíder SaS pre dopravu Miroslav Ivan a doplnil: „My si myslíme, že práve tie najfrekventovanejšie spojenia by mali byť prvé, kde môže dostať súkromník šancu. A štát má zabezpečovať dopravnú obslužnosť tam, kde o to súkromný sektor nemá záujem. Ak sa potom ukáže, že je efektívnejšia iná forma prepravy, napríklad autobusová, treba ju jednoducho nahradiť.“

Podľa SaS minister dopravy spúšťa liberalizáciu na regionálnych tratiach, pričom „hrozienka naďalej necháva štátnemu molochu ZSSK. Ministerstvo tak pokračuje v nahrávaní štátnej firme, ktorú chce zbaviť najstratovejších liniek. Neustála ochrana štátneho monopolu ZSSK totiž bráni skvalitneniu konkurenčného prostredia a zlepšeniu služieb pre cestujúcich,“ myslí si M. Ivan.

Podľa liberálneho poslanca sú v hre dva možné scenáre: „Buď sa nakoniec nájde niekto, kto určité linky prevezme a ZSSK sa uľaví – zmluva, ktorú má so štátom je plošná na celé Slovensko, a teda nebude musieť presúvať peniaze na regionálne najviac stratové trate. Alebo nastane scenár, ktorý osobne aj očakávame, že s výnimkou trate Bratislava – Komárno sa neprihlási nikto a výsledkom bude argumentácia ministerstva: ,vidíte, chceli sme, no nie je záujem',” doplnil Miroslav Ivan.

 

- Reklama -