SaS: Slovenské opatrovateľky sú novodobé otrokyne pracovných agentúr

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

Minimálne 30-tisíc slovenských žien robí opatrovateľky v Rakúsku, ďalšie tisíce v Nemecku a ďalších krajinách, pričom minimálne polovica z nich sú obeťami nelegálnych a podvodníckych sprostredkovateľských agentúr najmä z východného Slovenska. Tieto agentúry sa navonok tvária ako sprostredkovatelia práce opatrovateliek v zahraničí, ale v skutočnosti ide o podvodníkov, ktorí cudzopasia na slovenských ženách, zdierajú ich z peňazí, neposkytujú im žiadne poradenstvo ani pomoc a neplatia dane ani odvody.

„Niektoré sprostredkovateľské agentúry nútia opatrovateľky podpisovať zmluvu priamo na mieste, nemôžu si ich preštudovať, neinformujú ich o stave klienta, o pracovných podmienkach. Nútia opatrovateľky zaplatiť im ročný poplatok naraz a vopred – 600 eur a pritom protislužba je nulová. Až zhruba polovica agentúr o tomto poplatku nevystavuje žiaden doklad, faktúru, neplatia z toho dane. Objavuje sa značné percento prípadov, keď opatrovateľka podpíše zmluvu, zaplatí ročný poplatok a agentúra jej nesprostredkuje klienta alebo jej sprostredkuje klienta, ktorý potrebuje ošetrovateľské služby a nie opatrovanie, pričom jej zo strany rakúskych orgánov hrozí pokuta 3600 eur za ošetrovanie bez lekárskeho povolenia,“ informovala podpredsedníčka NR SR Lucia Ďuriš Nicholsonová.

„Výpalníckym spôsobom nútia opatrovateľky, aby sa do zahraničia prepravovali výlučne dopravným prostriedkom a šoférom, ktorých sprostredkuje agentúra – tá na to využíva spravidla rodinného príslušníka a platí mu na ruku bez dokladu. Takáto vynútená preprava je spravidla oveľa drahšia, ako by si mohla sama zaobstarať štandardnou cestou opatrovateľka. V dôsledku takýchto praktík nelegálnych agentúr prichádza štát o nemalé legálne príjmy a tisíce žien zo Slovenska sa stávajú doslova otrokyňami a nevoľníčkami, pretože sú poškodzované ich práva,“ pokračovala L. Ďuriš Nicholsonová.

Podľa poslankyne NR SR za hnutie OĽaNO Eriky Jurinovej treba problém vidieť v dvoch rovinách – legislatívne krytie opatrovateliek, ktoré si zaslúžia pracovať za jasne stanovených pravidiel. “To sčasti vyrieši i rozvoj opatrovateľských služieb tu, na Slovensku, nielen právne krytie v zahraničí. Druhá rovina, nemenej dôležitá, je financovanie sociálnych služieb. Za najdôležitejšie považujeme zaviesť príspevok v odkázanosti ako dávku, na ktorú bude mať nárok každý odkázaný bez ohľadu na to akú formu starostlivosti si občan zvolí. Musíme konečne prestať diskriminovať neverejných poskytovateľov i domácich opatrovateľov. Preto verím, že vláda sa spoločnou výzvou začne seriózne zaoberať, jedine vtedy budem veriť, že Richterovi ide o občanov Slovenska!“ uviedla Jurinová.

Na tlačovej konferencii sa popri poslancov zúčastnili aj Bibiana Kudziová, hovorkyňa slovenských opatrovateliek so živnosťou v Rakúsku a Zuzana Tanzer, hovorkyňa agentúr sprostredkujúcich opatrovateľskú činnosť v Rakúsku.

„Je nevyhnutné, aby vláda pripravila také legislatívne zmeny, aby každá agentúra na Slovensku, ktorá sa zaoberá sprostredkovaním opatrovania osôb, mala samostatnú živnosť s názvom: organizácia opatrovania osôb, ale súčasne v právnom predpise nižšej právnej sily upraví podrobné podmienky vykonávania tejto samostatnej živnosti. Napríklad – povinnosť informovať opatrovateľov o ich právach a povinnostiach, informovať klientov o povolených činnostiach opatrovateľa, uzatvárať zmluvy v písomnej forme s určením podstatných náležitostí zmluvy, transparentné uvádzať konkrétne služby, za ktoré sa platí poplatok agentúram a jeho výšku, povinnosť viesť dokumentáciu o poskytovaných službách agentúry,“ navrhli opoziční poslanci Lucia Ďuriš Nicholsonová, Erika Jurinová a Jozef Mihál.

- Reklama -