piatok, 19 apríla, 2024
6.2 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom SaS: R. Kaliňák zachraňuje vlastnú kariéru vyťahovaním rómskej karty

SaS: R. Kaliňák zachraňuje vlastnú kariéru vyťahovaním rómskej karty

0
Podpredseda vlády SR a minister vnútra SR Robert Kaliňák počas rokovania 83. schôdze vlády Slovenskej republiky (Autor: TASR)

Piliere jeho „reformy“ v oblasti postihovania rómskej kriminality nestoja podľa Nicholsonovej na reálnych základoch. „Kaliňák demaskoval, ako málo toho vie nielen o rómskych osadách, ale aj o práci svojich policajtoch. Tvrdí, že chce zvýšiť kompetencie policajtov tak, aby mohli zasiahnuť aj pri priestupkoch. Policajti majú pritom aj teraz dostatočné zákonné kompetencie. Zákon o Policajnom zbore v § 9 hovorí: Policajt v službe je povinný v medziach tohto zákona vykonať služobný zákrok, ak je páchaný trestný čin alebo priestupok, alebo je dôvodné podozrenie z ich páchania. Narušenie verejného poriadku je predsa priestupkom proti verejnému poriadku podľa § 47 Priestupkového zákona, a teda policajt nieže môže, ale je povinný vykonať služobný zákrok,“ uviedla L. Ď. Nicholsonová.

Na margo snahy ministra vytvárať špeciálne oddelenia na policajných staniciach podpredsedníčka NR SR uviedla, že už v súčasnosti existujú na obvodových oddeleniach tzv. rómski špecialisti.

Ambíciu zavesiť financovanie rómskych občianskych hliadok na rozpočet ministerstva vnútra označila Nicholsonová nie za proaktívny krok, ale „za nutnosť, z ktorej chce urobiť Kaliňák marketingový ťah. Končia sa eurofondové projekty na rómske hliadky, a preto je nevyhnutnosťou, aby tento inštitút financovali zo štátneho rozpočtu. Podobný osud čaká aj ďalšie projekty ako terénna sociálna práca, komunitné centrá a podobne.“

Podľa tímlíderky SaS pre sociálne veci a sociálne vylúčené spoločenstvá minister vnútra Roberta Kaliňák spolu s Petrom Pollákom z OĽaNO sľubovali ešte v roku 2012 rómsku reformu. „Za takmer 6 rokov minister nepohol prstom, nepriniesol jediné konkrétne riešenie a teraz prichádza s nekompetentným plánom. Svojimi vyhláseniami ukázal, že nielen pre svoje korupčné škandály, ale aj pre nevedomosť o realite v osadách, o práci jeho vlastných policajtov a o vlastných zákonoch je nekompetentný zastávať funkciu ministra vnútra.“

SaS vyzýva Roberta Kaliňáka, aby prestal tendenčne a účelovo vyťahovať rómsku kartu na zachránenie vlastnej politickej kariéry a aby sa prestal strápňovať nekompetentnými návrhmi.

 

- Reklama -