SaS: R. Kaliňák je na tom horšie ako P. Plavčan

0
Robert Kaliňák. (Autor: TASR)

„Ak premiér Fico verejne vyhlásil, že by konal rovnako, keby na mieste ministra školstva Plavčana sedel Robert Kaliňák, mal si za svojimi slovami stáť a konať,“ vyhlásil predseda SaS Richard Sulík a pokračoval: „Politická pozícia ministra vnútra Kaliňáka je pritom neporovnateľne horšia ako odídeného Petra Plavčana. Minister Plavčan neobhajoval podnikateľa dôvodne podozrivého z daňových podvodov. Minister Plavčan sa nesnažil verejnosti nahovoriť, že platba tohto podnikateľa vo výške 12 miliónov eur v hotovosti bolo niečo celkom bežné. Minister Plavčan neklamal verejnosť, že s takýmto podnikateľom nemá žiaden obchodný vzťah.“

Na ministra Plavčana, povedané slovami premiéra Fica, padol len akýsi tieň podozrenia. Podľa liberálov preto ani dnes nie je premiér schopný jasne definovať, za čo presne vyzval Plavčana na odchod z funkcie. Či za to, lebo nesie politickú zodpovednosť za škandál s prideľovaním eurofondov na vedu a výskum alebo preto, lebo sa pri tejto rozkrádačke mohol aj osobne obohatiť.

„Ak je podľa premiéra Fica dôvodom na odchod ministra len tieň podozrenia, tak v prípade ministra vnútra Kaliňáka sme svedkami zatmenia,“ uviedol Richard Sulík.

Skutočným dôvodom, pre ktorý si Robert Fico trúfol na Petra Plavčana, je podľa názoru SaS to, že sa týmto krokom necítil nejako ohrozený a zároveň naivná pohnútka, že si vylepší svoj obraz, umazaný nespočetnými korupčnými škandálmi.

„Premiér Fico zjavne nedocenil, že pri ministrovi Plavčanovi vytvoril precedens, ktorý sa teraz vzťahuje aj na ministra vnútra Kaliňáka. Preto sme vyzbierali podpisy opozičných poslancov aj na zvolanie mimoriadnej schôdze vo veci vyslovenia nedôvery ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi. Už je blízko čas, kedy ich odovzdáme,“ poznamenal podpredseda SaS Ľubomír Galko.

- Reklama -