štvrtok, 28 marca, 2024
17.7 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom SaS: R. Fico si plienkami rodičov nekúpi

SaS: R. Fico si plienkami rodičov nekúpi

0
Robert Fico (Autor: TASR)

„Rodičia detí nie sú takí naivní, aby zabudli na masívne rozkrádanie verejného majetku a absenciu spravodlivosti len preto, lebo premiér Fico im sľubuje znížiť daň z pridanej hodnoty na plienky, dojčenské mlieko či detskú výživu.Také jednoduché to nie je,“ vyhlásila podpredsedníčka strany SaS a tímlíderka pre podnikateľské prostredie Jana Kiššová.

Jednoduché to podľa liberálov nie je ani ekonomicky – najväčší profit majú z toho obchodníci. „Pýtame sa, či slovenská vláda chce pomáhať mladým rodičom alebo predajcom detských plienok. Máme dôvod si myslieť, že to druhé, lebo keby chcela pomáhať, má k dispozícii niekoľko štátnych dávok, ktoré môže zvýšiť – napríklad rodičovský príspevok, príspevky na deti a zároveň naviazanie na predošlý príjem matky. Dnes sa stáva, že matka, ktorá pracovala povedzme za priemernú mzdu, padne na tretinové príjmy a práve pre ňu je dieťa ekonomický trest,“ uviedla J. Kiššová, ktorú doplnil poslanec NR SR a tímlíder SaS pre verejné financie Eugen Jurzyca: „Navyše, ak znížia daň plošne, pomôžu aj takým, ktorí to vôbec nepotrebujú a zároveň spôsobia plytvanie. Zatiaľ čo naviazanie rodičovského príspevku s nejakým stropom by bolo mierené presne.“

Keby sa vláda Roberta Fica riadila ekonomickým poznaním, a nie nervozitou z poklesu svojej popularity a zároveň by chcela ľuďom pomôcť znížením nepriamych daní, konala by inak. Potom by mala znížiť sadzbu DPH na elektrinu, teplo, vodu a plyn, lebo ceny týchto energií sú štátom regulované a zníženie daňovej sadzby by sa na poklese cien prejavilo okamžite. Následne si však vláda musí položiť otázku, či chce pomáhať aj domácnostiam s bazénmi a saunami. „Chýba tiež vysvetlenie, prečo sú plienky dôležitejšie ako chlieb. Lebo na plienky chce dať vláda 10 %, na chleba ale ponechať 20 %,“ kritizuje podpredsedníčka SaS.

Najsilnejšiu opozičnú stranu prekvapuje, že ministerstvo financií necháva avizované zásahy do daňového systému bez komentára. „Žiadame ministra financií Petra Kažimíra, aby v súlade so záväzkami hodnoty za peniaze predložil analýzu dopadov zníženia sadzby DPH na plienky, dojčenské mlieko či detskú výživu z hľadiska verejných financií a cenovej pružnosti. Takáto analýza by mala obsahovať aj alternatívne riešenia na pomoc mladým rodinám,“ dodala Jana Kiššová.

 

- Reklama -