utorok, 19 marca, 2024
6.8 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom SaS: R. Fico preplatil Jaguar, teraz pustí doňho pracovať cudzincov

SaS: R. Fico preplatil Jaguar, teraz pustí doňho pracovať cudzincov

0
Robert Fico (Autor: TASR)

„Opakovane sme vyjadrovali nesúhlas s umiestnením závodu Jaguar Land Rover pri Nitre z hľadiska nevhodného miesta a s ňou súvisiacej extrémne vysokej štátnej pomoci vo výške zhruba 500 miliónov eur,“ uviedla podpredsedníčka SaS a tímlíderka strany pre podnikateľské prostredie Jana Kiššová, podľa ktorej „je absurdné, aby tá istá vláda v ňom umožnila živelné zamestnávanie robotníkov zo Srbska či Ukrajiny, a to len preto, lebo sú ešte lacnejší a s ešte menšími požiadavkami na sociálnu ochranu ako robotníci z Rumunska či Bulharska, teda členských štátov EÚ.“

Podľa liberálov je mimoriadne žiadúce, aby sa Slovensko práve v čase nedostatku pracovných síl vyhlo fatálnym chybám a naopak vyťažilo z migrácie čo najviac pre celú spoločnosť. „Zjednodušene povedané, kvalifikovaní a bezúhonní pracovníci sú v rozumnej miere na Slovensku vítaní v prvom rade z členských štátov EÚ,“ povedal predseda SaS Richard Sulík.

Je jasné, že nedostatok pracovných síl na základe celosvetovej konjunktúry pociťujú všetky sektory slovenskej ekonomiky. Nastala teda presne opačná situácia ako v obdobiach vysokej nezamestnanosti, keď absentuje tlak na rast miezd. „Vláda by však mala okamžite prestať ovplyvňovať mzdový vývoj v podnikateľskom sektore administratívnymi opatreniami, lebo dnes situácia na trhu práce hrá v prospech zamestnancov. Populistické zvyšovanie minimálnej mzdy, rôznych príplatkov a zároveň otváranie dverí pre živelný príliv robotníkov z krajín mimo Európskej únie je ďalšou hrubou chybou tretej Ficovej vlády,“ poznamenal poslanec NR SR a tímlíder SaS pre verejné financie Eugen Jurzyca.

 

- Reklama -