SaS: Premiérov byt v Bonaparte preverí výbor, podali sme podnet

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Mohli by sme využiť aj to, že poslanci a ministri za strany Most-Híd aj SNS strčili hlavy do piesku, správajú sa submisívne a každým dňom sa spreneverujú sľubom, ktorými oslovovali voličov. Avšak táto kauza hlboko traumatizuje našu spoločnosť a likviduje vieru občanov v právny štát,“ pokračoval Galko s tým, že SaS sa preto rozhodla pristúpiť k ďalšiemu kroku, ktorý by mal vniesť svetlo v jednej z kľúčových otázok tejto kauzy a to, či predseda vlády Robert Fico prijíma úplatok alebo neoprávnený dar pri užívaní bytu v komplexe Bonaparte alebo nie.

Odpoveď na túto otázku by podľa poslanca Jozefa Rajtára mohol dať Výbor NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií. „Podali sme podnet, predmetom ktorého je poskytnutie príležitosti Robertovi Ficovi, aby definitívne vylúčil existujúce pochybnosti týkajúce sa jeho kontroverzného nájmu a dokázal, že užívaním luxusnej nehnuteľnosti nedochádza k prijímaniu daru, ani získavaniu inej výhody verejného funkcionára a nedochádza tým k porušeniu ústavného zákona,“ odôvodnil Rajtár.

Dodal, že pre tento účel je absolútne nevyhnutné, aby si výbor zabezpečil nájomnú zmluvu, ktorá oprávňuje Roberta Fica ako verejného funkcionára bývať v predmetnom byte, potvrdenie o zaplatení mesačných nájmov za celé obdobie, znalecké posudky, ktorými sa určí trhová cena nájmu či zákonné povinnosti prenajímateľa a daňové priznania prenajímateľa Ladislava Bašternáka.

„Považujeme za mimoriadne dôležité, aby verejný funkcionár, ktorý zastáva funkciu predsedu vlády SR, preukázal zákonnosť svojich vzťahov s osobou Ladislava Bašternáka a bol a súčinný pri vylučovaní akýchkoľvek pochybností o možnom rozpore jeho konania ako verejného funkcionára s Ústavným zákonom,“ povedal Rajtár.

Ľubomír Galko zároveň v mene strany Sloboda a Solidarita ocenil vyjadrenie prezidenta Andreja Kisku, ktorý vyjadril smútok z toho, že sa vyšetrovanie kauzy v zásade nikam neposunulo, ako aj presvedčenie, že Robert Kaliňák mal už dávno odstúpiť. „Odsúdil útoky na opozíciu, mimovládne organizácie a médiá zo strany vládnych politikov, za čo mu ďakujeme. Rovnako za snahu byť informovaný pomocou prijatia odchádzajúceho šéfa vyšetrovacieho tímu kauzy Gorila Mariána Gajdoša,“ uzavrel Galko.

- Reklama -