SaS: Postupom ministra Richtera sme pobúrení a dôrazne protestujeme

0
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter (Autor: sita)

„Každému musí byť jasné, že pri tomto spôsobe vyhlásenia výzvy mali úspech agentúry, ktoré o tomto počine ministra Richtera dopredu vedeli, boli na to pripravené a prihlásili sa okamžite po tom, ako bola výzva zverejnená. Opakujme, že to bolo na Silvestra o jednej hodine ráno. Výsledkom je, že víťazmi sa stali agentúry, ktoré nikto nepozná a nemajú ani know-how a ani opatrovateľov, ktorých by zamestnali. Naopak eurofondy sa nedostali k rešpektovaným organizáciám ako je Asociácia poskytovateľov sociálnych služieb SR alebo Slovenská katolícka charita, ktoré naopak majú s poskytovaním opatrovateľských služieb bohaté skúsenosti,“ hovorí podpredseda SaS a bývalý minister práce, sociálnych vecí a rodiny Jozef Mihál.

Pripomíname, že to nie je prvý škandál týkajúci sa Jána Richtera a eurofondov. Verejnosti je dostatočne známy prípad neznámej agentúry STAR EU, ktorú v roku 2008 odporúčal Richter ako generálny manažér strany Smer-SD na stretnutí so starostami miest a obcí ako poradcu pri čerpaní eurofondov. Následne agentúra Star EU skutočne vyhrala všetkých 70 verejných obstarávaní na poradenstvo pri eurofondových projektoch, na ktorých sa zúčastnila. „Aj kvôli tomuto prípadu Slovensku únia pozastavila vyplácanie eurofondov vo výške niekoľko sto miliónov eur. Obávame sa, že spôsob akým minister Richter rozdelil eurofondy v prípade projektu na opatrovateľské služby bude znovu znamenať pozastavenie vyplácania eurofondov alebo, že Slovensko bude musieť tieto desiatky miliónov eur vyplatiť z vlastného rozpočtu,“ upozorňuje Mihál.

Strana Sloboda a Solidarita dôrazne protestuje voči takémuto postupu ministerstva práce a  Implementačnej agentúry. „Žiadame ministra Richtera aby výzvu zastavil, vypísal ju znova ale transparentným spôsobom,“ uzavrel Mihál.  

- Reklama -