SaS: Poliaci zákon o interrupciách dotlačili do krajnosti

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Psychický tlak, ktorému táto legislatíva vystavuje ženy práve v situácii, kedy robia najvážnejšie rozhodnutie svojho života, je neakceptovateľný. Zákon je tak veľmi dotlačený do krajnosti, že plasticky ukazuje, aká netolerantná vie byť náboženská zaslepenosť,“ povedal Droba a ako príklad uvádza zákonom chránené tehotenstvo, ktoré vznikne z oplodnenia znásilnením. „Razí mi to temným stredovekom,“ hovorí Droba.

Spomínaný zákon navrhuje takmer 100-percentný zákaz interrupcií a väzenie pre lekárov, ktorí tento zákrok vykonajú, i pre ženy, ktoré ho podstúpia.

Podľa Drobu je správne, že sa poľské ženy postavili proti takémuto obmedzujúcemu rozhodnutiu a išli protestovať do ulíc. „Je to len prejav zaslepenosti dostatočne veľkej časti parlamentu, ktorý spôsobí jedine presun zákrokov pod rúško ilegality,“ povedal Droba a dodal, že kriminalizácia prerušenia tehotenstva robí z Poľska baštu fanatického katolicizmu.

„Pýtam sa, aký je rozdiel medzi radikálnymi katolíkmi a trebárs radikálnymi mohamedánmi? V podstate žiaden. Muži páchajú  zlo na ženách a aby tejto otrokárskej hrubosti dali ušľachtilý ráz, hovoria o božích zákonoch. Snáď sa pokrokový pápež František ozve,“ uzavrel Droba.

- Reklama -