SaS: Opozícia žiada odtajniť a stransparentniť nákup obrnených vozidiel

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Plány SNS nám silne pripomínajú projekt ‚vojaka 21. storočia‘ za 100 miliónov z čias politických strán SDKÚ a Smer-SD, keď sa niekoľko rokov akože skúmalo a výsledkom bolo niekoľko šialene predražených kúskov uniformy a výstroje, bežne zakúpiteľnej na internete za zlomkové ceny,“ uviedol exminister obrany Ľubomír Galko.

Opozícia vyzvala ministra obrany Petra Gajdoša, aby zverejnil, akým spôsobom ministerstvo vybralo fínskeho partnera a jeho vozidlo Patria v kombinácii so slovenskými firmami, ako prebiehal výber a aké boli konkurenčné ponuky.

„Žiadame okamžité zastavenie tohto pokútneho obchodu a zrealizovanie transparentnej medzinárodnej súťaže, v ktorej jednou z podmienok budú ofsetty – zapojenie slovenských firiem. Ale zapojenie slovenských firiem tak, že všetky dostanú šancu sa o zákazky aspoň uchádzať a nebudú vyberané len privilegované firmy, v ktorých pozadí sú mecenáši SNS,“ tvrdí Ľ. Galko, ktorý žiada okamžité odtajnenie celého obchodu. „Nominantom SNS by sme odporúčali spomenúť si, ako neslávne nedávno dopadli jej ministri z čias vlády Smeru a SNS a nástenkového tendra. Na ich mieste by som odtajňoval ako žeravý.“

Richard Vašečka uviedol, že touto témou sa chcú zaoberať aj na zasadnutí Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť najbližší utorok. „Požiadame, aby sa do programu riadneho výboru zaradil bod – informácia ministra obrany o tomto obchode. Ak tomu nebude vyhovené, budeme žiadať na túto tému zvolať mimoriadny výbor,“ povedal R. Vašečka na spoločnej tlačovej besede SaS a OĽaNO.

- Reklama -