SaS: Opozícia predstavila riešenia, ktoré by mohli zabrániť tragickým policajným zásahom

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

SaS a OĽANO-NOVA žiadajú maximálnu transparentnosť inšpekcie pri vyšetrovaní tohto zásahu vrátane zverejnenia komunikácie hliadky medzi sebou i s operačným strediskom.

„Medzi ministerstvom vnútra, policajným prezidentom a nami ako predstaviteľmi opozície existuje hodnotový odborný spor v tom, či je potrebné strieľať na civilné osoby, ktoré nezastavia na výzvu policajnej hliadky. Oni hovoria, že áno, my tvrdíme, že je to nesprávny postup a treba prestať,“ uviedol podpredseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Ľubomír Galko.

Opozícia chce prispieť k tejto diskusii návrhmi na verejnú diskusiu. „Chceme rozšíriť inštitút objektívnej zodpovednosti aj na nedisciplinovaných vodičov, ktorí nezastavia na výzvu policajnej hliadky a nie je tam situácia, že vodič jazdí nebezpečne a ohrozuje ostatných účastníkov cestnej premávky. Druhý námet do diskusie sa týka metodiky. Poďme sa baviť o tom, že by sa zmenila v tom zmysle, aby sa sledovali vozidlá z tzv. diskrétnej vzdialenosti. To znamená, že ak vodič poruší príkaz zastavenia, tak nie hneď sa nalepiť s majákmi za ním, ale prenasledovať ho diskrétnym spôsobom a zapojiť do akcie ďalšie policajné zložky,“ navrhol Galko.

Poslanec OĽANO-NOVA Richard Vašečka tvrdí, že bol veľmi nemilo prekvapený, keď v stredu ráno prišiel na brannobezpečnostný výbor a jeho predseda Anton Hrnko tam nebol. Opozícia trvá na pokračovaní zasadnutí tohto výboru.

„Máme konkrétne riešenia, o ktorých sme chceli hovoriť na výbore. Jedným z nich, ktoré predkladáme už dlho, sú povinné kamery vo vozidlách, ale aj na prilbách, resp. uniformách policajtov. Kamerami chránia policajti najmä sami seba, pretože vďaka kamerovému záznamu dokážu obhájiť zákonnosť svojho zásahu. Streľba je podľa nás naozaj krajnou možnosťou. Chceme, aby sa predišlo podobným udalostiam. V každom prípade budeme žiadať, aby sa táto vec na výbore prebrala a dokončila,“ poznamenal Vašečka.

- Reklama -