SaS: Opozícia o kauze Kočner: Je neprijateľné, aby vyšetrovateľ odložil tak vážne podozrenia

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Pán premiér, vy ste z pochodov proti korupcii, že úúú veľká akcia a my, daňoví poplatníci, sme úúú z kauzy Mariána Kočnera, že zmizlo vyše 8 miliónov eur. Štát prišiel o osem miliónov eur a nikto nie je vinník. Ani ten, čo je zodpovedný za firmy, ktoré v tom boli. Ani daňový úrad. Ani polícia. Kedy dostane štát osem miliónov eur naspäť? Kto ich vymôže – Kaliňák, Imrecze, Fico,“ pýta sa poslanec NR SR za SaS Jozef Rajtár.

Rajtár poukázal na schému podvodu. Marián Kočner robil daňové transakcie aj s Janou Šlachtovou, ktorá je známa z kauzy Glance House. Vyšetrovateľ v uznesení napísal, že Šlachtová s Kočnerom sa nepoznali, hoci v kauze Glance House vo výsluchu priznali, že sú dobrí známi.

„Zarážajúcim faktom je, že vyšetrovateľ Štefan Jombik a dozorujúca prokurátorka Mária Trstenská mali na starosti nielen vyšetrovanie DPH pri prevodoch hotelov, ale aj kauzu Glance House – museli mať teda vedomosť o tom, že sú dobre známi,“ upozornil Rajtár.

Remišová: Malá skupina „našich ľudí“ tuneluje štát

Poslankyňa OĽaNO-NOVA Veronika Remišová poznamenala, že prakticky všetky kauzy vlád Roberta Fica ukončili policajní vyšetrovatelia pod vedením ministra vnútra Roberta Kaliňáka slovami „skutok sa nestal“ alebo „tento skutok nie je trestným činom“.

„Je neprijateľné, že tak vážne podozrenia policajný vyšetrovateľ bez problémov odložil. Živnostníci a malí podnikatelia musia platiť vysoké odvody, aj keď nezarobia ani euro. Ak ľudia zabudnú zaplatiť dane či odvody ,alebo na ich zaplatenie nemajú, štát ich okamžite vymáha, často cez exekútorov,“ uviedla Remišová.

Podľa poslankyne NR SR už nikoho nebaví každý týždeň počúvať policajného prezidenta Tibora Gašpara na tlačových konferenciách, ako niekoho niekoho z toho, že dal ako úplatok darčekovú tašku alebo polícia obvinila študentov, že dali 4 kilá klobás za skúšku.

„Ľudia sa už nemôžu pozerať, ako malá skupina ‚našich ľudí‘ tuneluje našu krajinu. Pri tak obrovských sumách nie je možné, aby sa tak dialo bez ochrannej ruky politikov či vedúcich pracovníkov daňových úradov. Zvažujeme zvolanie mimoriadnych výborov a vyzývame generálneho prokurátor, aby zabezpečil spravodlivé vyšetrenie prípadu, keďže nad vyšetrovaním má dozor prokuratúra,“ doplnila V. Remišová.

- Reklama -