SaS: Opozícia: Kaliňákova pozícia je neudržateľná

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Ak necháme ministra vnútra Roberta Kaliňáka na svojom mieste do konca tohto volebného obdobia, je to na encyklopédiu. Prípad Bašternák, obchodovanie B.A. Haus, pochybenia pri verejných obstarávaniach v sume 25,7 milióna eur, čo musí ministerstvo vracať naspäť, lebo tendre na projekty boli pochybné,“ vymenoval len niekoľko z Kaliňákových káuz predkladateľ návrhu poslanec NR SR Jozef Rajtár.

Ako Rajtár ďalej povedal, druhou stránkou, prečo Kaliňák musí skončiť, je, že nevie vysvetliť pôvod vlastné majetku. „Dávam znovu podanie na Výbor NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií, lebo minister Kaliňák má toľko majetku, že sám nevie, koľko ho má. Má tri byty, hoci podľa majetkového priznania má iba dva byty. Nechce vysvetliť svoje príjmy. Koaliční poslanci na predošlom výbore ministra kryli a nechceli preskúmať, odkiaľ má svoje príjmy. Vyzývam poslancov výboru, aby tentoraz už konali,“ uviedol Rajtár.

Poslanec hnutia OĽANO Gábor Grendel upozornil, že minister Kaliňák je najčastejšie odvolávaný minister Ficových vlád. „Sami viete, že už aj samotní podpredsedovia tlačili na to, aby odstúpil z funkcie. Na aktuálnej schôdzi koaliční poslanci ukázali pri hlasovaní o skrátenom legislatívnom konaní o zmrazovaní platov, že nie sú stádo. Aj týmto návrhom im teda chceme dať možnosť, aby sa prejavili slobodne a zahlasovali za odvolanie Kaliňáka,“ uviedol na tlačovej besede Grendel.

K návrhu sa pripojilo aj opozičné hnutie Sme rodina. „Politici by mali pomáhať ľuďom a nie kšeftovať. Štandardní politici dnes kšeftujú už aj s dôverou ľudí. Prečo premiér hazarduje s dôverou ľudí tým, že necháva Roberta Kaliňáka tak dlho vo funkcii?“ pýta sa Milan Krajniak, podľa ktorého je minister Kaliňák posledný figový list, ktorým sa zakrýva premiér Fico.

Podpredsedníčka parlamentu za SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová na tlačovej besede menovala množstvo káuz, ktoré kompromitujú ministra Kaliňáka: napr. Hedviga Malinová, výbušnina v Írsku, streľba na študentov, kauzy – DPH (Chovanec a spol.), Bašternák či Kočner a ďalšie.

- Reklama -