SaS: Novela zákona o sudcoch vylučuje spravodlivý prístup k verejnej funkcii

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Týmto ministerstvo popiera princíp, podľa ktorého sa má sudcom stať len ten, kto v otvorenom a transparentnom výberovom konaní preukáže, že je na funkciu sudcu najvhodnejší. K porušovaniu tohto princípu dochádza v dôsledku toho, že Justičná akadémia, ktorá je rozpočtovou organizáciou ministerstva spravodlivosti, absolvovanie takejto prípravy dosiaľ neumožňuje. A to napriek tomu, že uvedená novela, ktorá takúto podmienku záujemcom o sudcovskú funkciou zaviedla, bola prijatá ešte v roku 2014. Ministerstvo spravodlivosti malo dosť času na to, aby do dňa jej účinnosti, ktorým je 1. január 2016, všetko pripravilo tak, aby kandidáti iní ako z radov súdnych čakateľov a vyšších súdnych úradníkov sa výberových konaní zúčastniť mohli a nedošlo k ich vylúčeniu z účasti na výberovom konaní,“ upozorňuje tímlíder SaS pre spravodlivosť Alojz Baránik a dodáva, že výberové konania na sudcov budú preto prebiehať len pre súdnych čakateľov a vyšších súdnych úradníkov.

„Pýtame sa, v koho záujme je takýto postup ministerstva? Ktorého justičného funkcionára syn či dcéra spomedzi justičných čakateľov alebo vyšších súdnych úradníkov to má takto „vybavené“? V koho záujme je vytvorenie situácie, keď zákon stanoví podmienku, ktorú potenciálne najlepší uchádzač na funkciu sudcu nemá možnosť splniť kvôli prekážke vytvorenej ministerstvom spravodlivosti a jeho Justičnou akadémiou?“ pýta sa Baránik.

Preto považujeme postup ministerstva spravodlivosti nielen za poškodzujúci záujmy celej spoločnosti na zavedení riadneho fungovania súdnictva, ale aj za protiústavný. Najmä preto, že sa ním vylučuje prístup k verejnej funkcii za rovnakých podmienok. „Vyzývame prezidenta Andreja Kisku, aby deklaroval, že v súlade s ústavou a rozhodnutím ústavného súdu vo veci Čentéš I. nevymenuje za sudcov tých kandidátov, ktorí vzišli z výberových konaní poznačených takýmto celospoločensky neprijateľným chovaním ministerstva a zásadnou protiústavnosťou,“ uzatvára Baránik.

- Reklama -