SaS: Novela Zákonníka práce je diskriminačná, zvážime podanie na ústavný súd

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

“Slovenskom sa dnes prehnala vlna populizmu. Podľa ústavy sa Slovenská republika neviaže na nijakú ideológiu ani náboženstvo, pričom štát chráni a podporuje hospodársku súťaž. Je zrejmé, že novela Zákonníka práce, ktorá zakazuje maloobchodný predaj obchodným firmám, a to počas štátnych a kresťanských sviatkov, minimálne svojím duchom odporuje citovaným ústavným proklamáciám,” uviedla Jana Kiššová, poslankyňa NR SR a tímlíderka SaS pre podnikateľské prostredie.

Poslanci za stranu SaS preto koaličný návrh nepodporili a zvážia aj podanie na Ústavný súd SR.

“Na Slovensku dnes vznikla zvláštna kategória zamestnancov, ktorí zo zákona nebudú môcť pracovať, aj keby chceli a rovnako aj kategória podnikateľov, ktorí zo zákona nebudú môcť podnikať,” poznamenala Kiššová. Strana SaS preto považuje právnu úpravu považuje aj za diskriminačnú. “To je ďalší prehrešok voči ústave, ktorá hovorí, že ľudia sú slobodní a rovní v dôstojnosti i v právach,” doplnila predsedníčka Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti.

Podľa Kiššovej už len samotný fakt, že návrh ešte ani nebol schválený v pôvodnom znení a už sa preň robia výnimky pre predajcov kvetov dokazuje, že nie je pravda, čo tvrdia predkladatelia, že predajcovia so zákazom súhlasia. „Zafungoval prvý lobing. O to nepochopiteľnejšie sú vyhýbavé vyjadrenia napríklad pána poslanca Podmanického k otázke zrušenia predaja aj v nedeľu. To by bol už naozaj fatálny krok, hovoríme o ďalších 52 dňoch, ktoré by obmedzovali podnikateľov. Chcem stále veriť v aspoň minimálny zbytok zdravého rozumu,” hovorí Kiššová.

Za danej situácie treba očakávať, že dnes schválená zmena Zákonníka práce vyvolá ďalšie populistické požiadavky politikov i nátlakových skupín. „Tieto budú viesť k strate konkurencieschopnosti Slovenska v medzinárodnom meradle,” uzatvára Kiššová.

- Reklama -